flaske
Av:
Thomas Jensen

Tomra kan lede vei mot en sirkulær økonomi

Forvalterne av aksjefondet Nordea Innovation Stars er veldig fornøyd med panteselskapet Tomra. Alt for lite plastikk blir gjenbrukt globalt, men det kan Tomra endre på, mener porteføljeforvalter i Nordea Asset Management Niklas Kristoffersson.

Bærekraft
Innovasjon
Skandinavia

Det er mange rundt om i verden som har hatt kontakt med Tomras produkter uten å være klar over det. Antageligvis fordi man er mest opptatt med å unngå å få øl eller brusrester på fingre og klær og således ikke registrerer Tomra sitt navn når man benytter panteautomatene. 

Siden 1974, da Systembolaget i Sverige bestilte de første 100 automatene, er mer enn 82 000 automater blitt satt opp. De sørger for at flere milliarder flasker og bokser ikke havner på søppelfyllingen, men smeltes ned og resirkuleres. Tomra anslår faktisk at så mange som 40 milliarder flasker og bokser resirkuleres gjennom maskinene sine hvert år. Og ideen som de to brødrene Tore og Petter Planke fikk i 1972, viser seg å holde mål, ikke bare i Norden, men i hele verden.

- Tomra er et typisk nordisk selskap. Gjennom innovasjon fikk de først fotfeste i Norden, og siden har de klart å skalere det opp til et globalt selskap, sier Niklas Kristoffersson, som er porteføljeforvalter i Nordea Asset Management.

Niklas Kristoffersson
Niklas Kristoffersson
Porteføljeforvalter, Nordea Asset Management

Stabil aksje

Tomra har mer enn 4500 ansatte globalt, og i 2019 omsatte selskapet for nesten 10 milliarder kroner . Resultatmarginen, det såkalte EBITA - før utgifter til skatt, renter og avskrivninger - er 15 prosent. Så hver gang Tomra omsetter for 100 kroner, er det 15 kroner i inntjening.

- Vi mener at Tomras forretningsmodell er veldig, veldig bra. De er i et nisjemarked og inntjeningen er vanligvis høy. Det er også en høy grad av forutsigbarhet i forhold til hva inntjeningen vil være i fremtiden. Dagens lønnsomhet påvirkes også av vekstinvesteringer, så det kan argumenteres for at den underliggende lønnsomheten faktisk er høyere enn rapportert, sier Carl Mattiasson, som jobber sammen med Niklas Kristoffersson som porteføljeforvalter i Nordea Asset Management.

Carl Mattiasson
Carl Mattiasson
Porteføljeforvalter, Nordea Asset Management

Tusenvis av tomater i minuttet

Det er ikke bare flaskeautomater Tomra selger. 50 prosent av omsetningen kommer fra større anlegg som ved hjelp av en rekke sensorer som laserlys og infrarødt lys kan sortere malm og mineraler fra gruvedrift, avfall fra søppelkassene våre, eller grønnsaker til matproduksjon. Se for eksempel denne videoen der tusenvis av tomater sorteres i minuttet.

Tomra er i forkant når det gjelder resirkulering av plast fra avfall. I dag er bare to prosent av plastemballasjen over hele verden resirkulert til annen plastemballasje - så det er god plass til forbedring. Det er også noe Tomra er veldig fokusert på.

- Vi har som mål å være en katalysator for sirkulær økonomi. Vi har kunnskap, vi har en global tilstedeværelse, og nylig har vi opprettet en avdeling som utelukkende fokuserer på sirkulær økonomi. Så vi er klare, sier leder for Investor Relations i Tomra, Georgiana Radulescu. 

Tomater
Sensorer, som jobber lynraskt, registrerer hver eneste tomat, om den kan brukes eller ikke. En anordning av små plastpinner slår etter de tomatene som ikke kan brukes. Systemet kan derfor sortere tomatene i et høyt tempo

Forbrukere etterspør det

En ting Tomra ser frem til er et større marked for resirkulert plast, fordi gjenvinningsmarkedet i dag er relativt lite.

- Forbrukerne forventer i dag at emballasjen skal være bærekraftig. Dette skaper press på de store merkene for å designe emballasjen på en ny måte, sier Georgiana Radulescu.

Hun påpeker også at det har vært et spesielt fokus på dette området i EU, som neste år vil innføre et forbud mot engangsprodukter som plastkopper og bestikk, innføre høye mål for innsamling av plastflasker, og at minst 30% av plasten må resirkuleres innen 2030.

Når Nordea gjør investeringer i sine fond vil en ESG-analytiker hjelpe forvalterne med å vurdere hvilke selskaper det skal investeres i . Der de to porteføljeforvalterne Niklas Kristoffersson og Carl Mattiasson konsentrerer seg om de økonomiske forholdene i selskapene, fokuserer ESG-analytiker Quentin Hutteau på de miljømessige, sosiale og forretningsetiske forholdene, og han har en aktiv dialog med de ulike selskapene om det.

- Tomra kan spille en viktig rolle i overgangen til en sirkulær økonomi. Tomra har mye kunnskap på dette området, og hvis de bruker hele sortimentet av sorteringsmaskiner, kan de lage en global avfallssorteringsplattform som kan gi nye forretningsmuligheter, sier Quentin Hutteau.

Tomra er enig i denne vurderingen, men de ser også en utfordring:

- Vi kan ikke gjøre alt dette alene. Det krever investeringer fra industri, myndigheter og forbrukere, sier IR-direktør Georgiana Radulescu.

Illustration
Illustrasjonen viser hvor mye emballasje plast som ikke resirkuleres. Eksempelvis havner 32% i naturen eller i havet.

God vekstprognose 

Det faktum at bare to prosent av all plastinnpakning resirkuleres til emballasje, og at EU nå øker fokuset på gjenvinning av mer plast, er en stor fordel for Tomra, sier porteføljeforvalter Carl Mattiasson.

- Vi mener at det er et stort vekstpotensial for Tomra som en viktig aktør i å skape fundamentet og infrastrukturen til en sirkulær økonomi. Tomra er veldig godt posisjonert for å dra nytte av sirkulær økonomi fordi de har innsamlingsmaskiner som flaskeautomater, men også avfallsanlegg, noe som gjør dem unike og skiller seg ut fra konkurrentene. Vi tror derfor at Tomras konkurransefortrinn vil være større i fremtiden på grunn av overgangen til en sirkulær økonomi.

Informasjonen ovenfor er ment som generell analyse og må ikke oppfattes som personlig investeringsrådgivning. Sparing i fond innebærer risiko ved at sparingen din kan både øke og falle i verdi, og det er ikke sikkert at du får igjen det investerte beløpet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?