Japan OL 2020
Av:
Lasse Karner

Tokyo-OL blir et utstillingsvindu for Japans miljøambisjoner

De olympiske sommerleker i Toykyo i 2020 blir en viktig del av statsminister Shinzo Obes forsøk på å fremstille Japan som en leder på klimafeltet. Målet er å gjennomføre et klimanøytralt OL. Det er et prisverdig mål, men det er stort sett tom retorikk fra regjeringens side, ifølge en japansk miljøaktivist.  

Asia
Innsikt

Om et drøyt år kommer idrettsutøvere fra hele verden til Olympic Village i Tokyo, og mange kommer selvfølgelig med medaljeambisjoner. Men denne gangen mottat ikke medaljørene vanlige medaljer. De gull-, sølv- og bronsemedaljene som blir utdelt under OL i Tokyo  er litt spesielle.


- Alle medaljer er laget av resirkulert metall. Vi ba det japanske folket donere elektronikk og hvitevarer, samt mobiltelefoner. Det er overraskende hvor mange gamle telefoner som ikke brukes, men som bare ligger og lager skrot. Vi klarte å samle inn over fem millioner mobiltelefoner fra 1500 kommuner over hele landet, sier Tatsuo Ogura fra Tokyo 2020 Organizing Committee.

 

Tatsuo Ogura
Tatsuo Ogura
Leder av Organisasjonskomiteen for Tokyo - OL

Fondsmagasinet møtte ham på komiteens kontor, med utsikt over området hvor OL landsbyen bygges. Landsbyen og nesten alle fasaliteter ligger i sentrum av Tokyo. Dette er blitt muliggjort hovedsakelig fordi det i de fleste tilfeller er besluttet å bruke eksisterende anlegg i stedet for å bygge nye. Noen fasiliteter ble bygget allerede i 1964, da Japan var vert for OL for første gang. Miljøhensyn, bærekraft og klimabevissthet er en rød tråd gjennom både forberedelse og gjennomføring av OL i Tokyo 2020, og initiativene er mange og vidt forskjellige. En av de mer fremtredende er ambisjonen om å implementere en klimanøytral Olympiade. Tanken er for eksempel å kun bruke strøm fra fornybare kilder på stadionene og i den olympiske landsbyen - noe som aldri har blitt gjort før. I tillegg har byens politikere og OL-komiteen i felleskap besluttet å klimakompensere for lekene. Dette gjøres gjennom støtte til klimafremmende prosjekter som vil utligne klimagassutslipp.


- Disse olympiske lekene vil være et enormt positivt forbilde for fremtidige samfunn. De olympiske lekene er et gigantisk arrangement som får mye oppmerksomhet, og gir oss muligheten til å vise fram en satsing som dette, forklarer Tatsuo Ogura.

De olympiske leker fungerer som et utstillingsvindu, hvor både byen Tokyo og hele Japan, kan vise frem sine nye og grønnere ambisjoner for resten av verden.

 

"De olympiske sommerleker er et gigantisk arrangement og får stor oppmerksomhet"
Tatsuo Ogura, leder at Organisasjonskomiteen for Tokyo - OL

For selv om Japan spilte en viktig rolle da Kyoto-protokollen ble undertegnet på slutten av 1990-tallet, er det lenge siden øynasjonen kunne sies å være en pioner på klimaområdet. Tvert imot, verdens øyne har vært fokusert på landets atomkraftpolitikk i flere år siden Fukushima-katastrofen i 2011 - og den kraftige økningen i import av fossilt brensel forårsaket av den påfølgende energikrisen. Men nå jobber statsminister Shinzo Abe aktivt for å gi landet sitt et mer klimavennlig og progressivt utseende. I en artikkel i Financial Times i fjor høst fremhevet han sin egen regjerings innsats på området, og konkluderte med å si at "vi må redde den grønne jorden og de blå hav." Under World Economic Forum tidligere i år slo han an en lignende tone og understreket at investeringer i klima og miljø, som tidligere var ansett som dyre og vanskelige, nå i stedet er en vekstmotor.


Antallet japanske selskaper som forsker på grønn teknologi har økt betydelig det siste året. Ikke minst på grunn av fokuset på energipolitikken som råder etter ulykken i Fukushima. I transportsektoren har japanske bilprodusenter kommet langt i utviklingen av miljøvennlige kjøretøyer, og mengden strøm fra fornybare kilder er mer enn doblet de siste fire årene - om enn fra et lavt nivå. I følge Parisavtalen har Japan forpliktet seg til å redusere sine utslipp med 26 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 2013. På lengre sikt er målet å redusere utslippene med minst 80 prosent innen 2050 og å være klimanøytral før århundreskiftet.

 

By
Olympisk byggeaktivitet i Tokyo.

Men interessegrupper, frivillige organisasjoner og noen av de største japanske selskapene har kritisert regjeringen for ikke å gjøre nok - og noen beskylder dem til og med for å presse Japan i feil retning. Mange hadde håpet på mer ambisiøse klimamål for 2030 og at regjeringen ville sette fristen for å oppnå klimanøytralitet innen 2050, i stedet for ved århundreskiftet.


- Den japanske regjeringen lover gull og grønne skoger, men i praksis etterlever de ikke løftene sine. Japan bygger fortsatt nye kullkraftverk og nylig valgte de å ikke heve ambisjonen med å oppnå klimanøytralitet innen 2050, et mål som mange europeiske land allerede har satt seg. Japan henger dermed fortsatt etter i de langsiktige målene og i utviklingen av bærekraftig energi. Japans budskap til omverdenen er imidlertid at den er ledende på klimafeltet, sier Kimiko Hirata, internasjonal leder for den japanske miljøorganisasjonen Kiko Network.

Fakta: OL i Tokyo 2020

  • De neste olympiske sommerleker vil finne sted i Japans hovedstad Tokyo, mellom 24. juli og 9. august 2020. Det blir det 32. sommer-OL i rekken. Dette er fjerde gang lekene blir arrangert i Asia, og andre gang Tokyo arrangerer.

    • Idrettsutøvere fra rundt 206 land forventes å delta i lekene, der de vil konkurrere i 33 idretter med over 300 disipliner. Fem nye idretter står på programmet sammenlignet med OL i Rio. De nye idrettene er sportsklatring, surfing, skateboard, karate og baseball / softball.
    • Tokyo ble tildelt lekene i 2013. Budsjettet er allerede overskredet flere ganger, og sjefen for Japans olympiske komité trakk seg tidligere i år etter beskyldninger om korrupsjon.
    • Tokyo 2020 har introdusert flere bærekraftstemaer som skal guide både forberedelsen og implementeringen. Gjenbruk, energibruk, miljøvern og biologisk mangfold er noen eksempler.

Mye av kritikken fra den japanske regjeringen er basert på at kull utgjør en overdreven andel av energiforsyningen og at det er besluttet å fortsette på denne måten. Japan er et av svært få industrialiserte land som fortsetter å bygge nye kullkraftverk. I dag bygges 17 nye anlegg, hvorav seks forventes å bli satt i produksjon neste år. En del av forklaringen er usikkerhet om fremtidens strømforsyning fra kjernekraft. Det er planer om å starte flere reaktorer på nytt, men prosessen har blitt forsinket flere ganger. Derfor forventer japanske myndigheter at kull vil utgjøre en fjerdedel av Japans energiforsyning innen 2030, sammenlignet med en tredjedel i dag. Miljøorganisasjoner frykter at andelen av kullkraften vil forbli uendret hvis ikke regjeringen gjør ytterligere tiltak.

Kimiko Hirata
Kimiko Hirata
International direktør, Kiko Network

Japan er en øynasjon og importerer nesten alle naturressurser som den bruker. Klimaspørsmål er derfor også i stor grad et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Samtidig ser vi stadig ekstreme værforhold i regionen, og flere og flere blir klar over at noe er galt. Derfor vil japanerne sannsynligvis innse behovet for å endre visse ting og vår politikk, sier Kimiko Hirata.


Hun påpeker at flere kommuner og selskaper er langt mer ambisiøse enn regjeringen - og dette gjelder også for bystyret i Tokyo - men låste stillinger i industrien og Shinzo Abses konservative regjering hemmer den grønne endringen som begynner å ta fart i forskjellige deler av Europa. Hun mener også at Fukushima-katastrofen absolutt har ført til en økt interesse for bærekraftig energi, men ikke selve klimakampen.

- Klimaspørsmålet er ikke på den politiske agendaen og blir ikke tatt opp i valgbevegelsen. Bare svært få politikere er aktive på dette området, noe som dessverre også gjenspeiles i innbyggernes interesser. Det gjelder også for den yngre generasjonen. Vi har ikke den samme mobiliseringen som i Europa, sier Kimiko Hirata.

Derfor synes hun det er gledelig at OL, og forberedelsene til dem, har bidratt til å fokusere på grønne og klimavennlige løsninger.

- Jeg håper OL kan være et startskudd som kan bidra til å skape en grønn agenda, avslutter hun.

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?