Skier skiing downhill in high mountains
Av:
Lasse Karner

Sør- Korea i OL- eufori

Med gode økonomiske nøkkeltall og tegn til opptining i forholdet til den utilregnelige naboen i nord er det grunn til optimisme i Sør-Korea  under vinter OL i Pyeongchang. Men oppturen kan bli kortvarig.

Den 9. februar 2018 er en dato man i årevis har sett frem til i Sør-Korea. Det er dagen da idrettsutøvere fra mer enn 90 land marsjerer inn på en nybygd stadion og med det markerer starten på vinter-OL i Pyeongchang. I to uker konkurrerer de om den høyeste sportslige anerkjennelsen i mange disipliner, som omfatter alt fra langrenn til skeleton. Det er ikke første gang Sør-Korea har æren av å arrangere de olympiske leker. Sist gang var sommer-OL i 1988.

 Et helt annet land

Det er på en måte et helt annet land som er vert denne gang. På stort sett alle parametre har Sør-Korea tatt utviklingsmessige kvantesprang fremover. Økonomisk, teknologisk, sosialt og kulturelt er det vanskelig å finne likheter mellom Sør-Korea i 1988 og Sør-Korea i 2018. Og det er nettopp dette den sørkoreanske regjeringen håper å vise omverdenen - et ultramoderne demokratisk samfunn med noen av verdens største virksomheter og en høyt utdannet befolkning.

I det hele tatt har sørkoreanerne mange grunner til å være optimistiske rett før starten på den 23. utgaven av vinterlekene. Økonomien er solid med en BNP-vekst på over tre prosent, som forventes å fortsette ut året. Eksporten overrasket i fjor med en stigning på 18 prosent, og forholdet til Kina, som er Sør-Koreas suverent viktigste handelspartner, ble forbedret etter en lengre bilateral krise. Samtidig har roen lagt seg etter et turbulent år i fjor, der landets president ble avsatt etter innblanding i en korrupsjonsskandale som også felte flere næringslivstopper. Sist, men ikke minst har de forestående lekene vært en kjærkommen anledning til å legge en demper på fiendtlighetene på den koreanske halvøya. Arvefienden i nord har ellers lenge eskalert den militaristiske retorikken og fortsatt med å utvikle missilsystemer og foreta atomprøvesprengninger - til stor frustrasjon i Sør-Korea. Det var derfor overraskende at den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, benyttet nyttårstalen sin til å oppfordre til olympisk forsoning. Resultatet ble de første direkte forhandlingene på over to år og en beslutning om å la alle koreanske utøvere delta på åpningsseremonien i Pyeongchang under felles flagg. Selv om de olympiske forhandlingene ikke fjerner den nordkoreanske atomtrusselen, er det sett fra Seoul et skritt i riktig retning.

 

akta om Sør-Korea

- Offisielt navn: Republikken Korea

- Befolkning: 51 millioner

- Hovedstad: Seoul

- Areal: 99.678 km2

- BNP per innbygger: USD 38.400

- Valutasort: Won

- Største eksportvarer: Maskiner, elektriske apparater og motorkøretøy

 

Kilder: Udenrigsministeriet og Dansk Industri

Vil de gode tidene fortsette?

Økonomien og den utenrikspolitiske situasjonen ser altså ut til å flaske seg, men spørsmålet er om de gode tidene vil fortsette. Sangin Park, som er professor i økonomi på Seoul National University, frykter at det ikke er tilfelle. Han peker på at den økonomiske oppgangen primært skyldes en uvanlig stor global etterspørsel etter mikrochip til elektroniske apparater, som er blant Sør-Koreas største eksportvarer. Andre av landets toneangivende sektorer er presset.

- Produksjonsvirksomheten utgjør omkring 30 prosent av BNP, som er en enormt stor andel, men konkurranseevnen vår er fallende i avgjørende bransjer som bilsektoren, stålproduksjonen, skipsbygging og fremstilling av kjemikalier. Kina og andre land haler innpå Sør-Korea nedenfra, samtidig med at sørkoreanske produsenter ikke er på samme teknologiske nivå som de dyktigste konkurrentene i Tyskland, USA og Japan. Vi blir presset fra begge sider, sier han. Mange av selskapene i de nevnte bransjene er blant de familiestyrte og ekstremt mektige såkalte chebols. Chaebol-konglomeratene, som blant annet omfatter Hyundai, LG, Samsung og SK, var med på å bygge opp landets økonomi fra bunnen av. Historisk har de hatt stor betydning ikke bare for økonomien, men for hele samfunnsutviklingen og for skiftende regjeringers politikk. Mange eksperter og analytikere peker imidlertid på at de ikke har den samme urørlige statusen som før i tiden.

- Det er basalt sett et system modellert etter 1930-årenes fascistiske Japan med få store selskaper ledet av familieklaner som arbeider sammen med regjeringen og militæret. Det er ikke så overraskende at en slik forretningskultur kolliderer med det moderne og demokratiske Sør-Korea, sier Geoffrey Cain, forfatter av en bok om Samsung som kommer ut senere i år.

- Den eldre generasjonen har muligens et romantisert forhold til disse chebolene og beundrer deres rolle i oppbyggingen av det moderne Sør-Korea. Men det er en enorm generasjonskløft i forhold til den unge generasjonen som har vokst opp i et demokratisk land etter at diktaturet ble avskaffet, legger han til.

 

Ski jump in South Korea
Skiresort i Pyeongchang, Sydkorea

Den sørkoreanske befolkningen krever rettferdighet

Fjorårets presidentskandale viste med all tydelighet at den sørkoreanske befolkningen ikke finner seg i hva som helst. Uke etter uke møtte titusener av demonstranter opp i hjertet av Seoul for å kreve landets daværende president Park Kuen-hye avsatt. De lyktes. Presidenten ble fjernet gjennom en riksrettsak på bakgrunn av hennes rolle i en sak om bestikkelse og maktmisbruk. En annen av skandalens hovedpersoner var tronarvingen i Samsung, Lee Jae-yong. Han ble idømt fem års fengsel for bestikkelse og for å ha forsøkt å oppnå vennetjenester fra presidenten. Sakens kjerne var en kontroversiell sammenslåing av to virksomheter i Samsung-konsernet som ville ha styrket Lee Jae-yongs maktposisjon internt i selskapet. Lee Jae-yong er tredje generasjon i Samsung, som helt klart er Sør-Koreas største selskap og bidrar med 15 til 20 prosent av landets BNP. Skandalen har sendt rystelser gjennom Sør-Koreas forretningsliv og ført til en større rokade i ledelsen i Samsung. Men på bunnlinjen kan man ikke spore krisen. Samsung, som er verdens største produsent av mikrochip, hadde økonomisk sett et fremragende år i 2017.

 

Lee Jae Yong
Lee Jae-yong
Techgiganten Samsungs "kronprins"

- Økonomisk går det forrykende for selskapet, som hadde et rekordår i fjor. En av grunnene til at Samsung og mange av de andre chaebolene kan fortsette å vise til flotte resultater, er at de fremstiller så mange deler av produksjonskjeden. Samsung er ikke bare en leverandør til seg selv, men også til sine konkurrenter. Så når Apple selger mange iPhones, er det også godt nytt for Samsung, sier Geoffrey Cain. Men chaebol-selskapenes størrelse er også en svakhet. De handler med seg selv og hverandre i en grad som skaper monopolliknende tilstander og holder mindre og mer innovative foretak ute av markedet. En mer balansert økonomi som i mindre grad er avhengig av eksporten, og der forbruket fyller mer, er en nødvendighet, sier Sangin Park ved Seoul National University.

Snowboarder in sunset

- På litt lengre sikt står den sørkoreanske økonomien overfor store utfordringer. Hvis den sittende regjeringen begynner å foreta større strukturelle reformer, tror jeg økonomien kommer i vanskeligheter om fire til fem år, sier han.

 

Young man shooting at biathlon training
Biathlon

Spørsmålet er bare i hvilket omfang de tradisjonsrike chebol-mastodontene er villige til å imøtekomme endringer som kan ses på som et oppgjør med Sør-Koreas økonomiske modell. OL er bare ett av mange eksempler på hvor mektige de fortsatt er. Ikke alt har endret seg siden forrige gang olympiaden ble arrangert i Sør-Korea. Samsung og de andre chaebolene er stadig blant de viktigste sponsorene.

- Alle de store chaebolene er tett knyttet til idretten i Sør-Korea. Det  henger sammen med den militaristiske kulturarven og en oppfatning om at sportslig suksess fører til nasjonal stolthet. Chaebolene står bak store fond som yter finansiell støtte til idrettsbegivenheter, eliteutøvere og -programmer, sier Geoffrey Cain. Samsung-arvingen Lee Jae-yong må overvære lekene fra cellen sin i fengselet. Han kan håpe på samme særbehandling som ble gitt faren etter at han ble funnet skyldig i skattefusk i 2008. Samsung-formannen ble den gang benådet av den daværende presidenten. Det ble han, slik at han kunne fortsette sitt virke i Den Internasjonale Oplympiske Komité og være med på å sikre Sør-Korea Vinter-OL i 2018.

 

 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?