tt
Av:
Stein Korterud

Slik blir du flinkere til å spare i hverdagen

Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan gir deg fem gode tips som gir deg større overskudd i lommeboka.

Norge
Sparing
Elin
Elin Reitan

Mange av oss ønsker seg bedre råd for å kunne realisere ting man ønsker å gjøre. Det kan være feriereiser, boligkjøp, oppussing av bolig, eller rett å slett å sikre seg en god økonomi den dagen man går av med pensjon.

De fleste av oss har et større sparepotensial enn man tror, og her følger fem tips fra Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan, om hvordan du kan realisere sparepotensialet ditt.

Skaff deg oversikt og skriv budsjett

For å få mest mulig ut av pengene dine er det viktig å ha oversikt over hva som går inn og ut av kontoen din. Gå inn i nettbanken din å se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder. Den visuelle oversikten gjør det lettere å kutte unødvendig forbruk. Dessuten har du etter denne gjennomgangen et godt utgangspunkt for ditt budsjett.Svært få nordmenn skriver budsjett. Vi er faktisk blant de aller dårligste til å budsjettere i hele Europa, ifølge en OECD-rapport. I studien kommer det videre frem at de som skriver budsjett begynte med dette først når økonomien ble strammere. Altså er budsjettskriving forbeholdt trange tider. Det er synd, for jeg tror de aller fleste kan nyte godt av en slik øvelse. Et budsjett gir deg både god oversikt over forbruket ditt, og kontroll på pengestrømmen. Budsjettet er også et verktøy du kan bruke for å få mest mulig ut av pengene dine. Og det er vel noe de fleste av oss ønsker?

Hold lommetyvene i sjakk

Kaffelatte fra kaffebaren, en flaske vann fra kiosken, mat på farten, eller andre forbruksdrypp i hverdagen er kjøp vi kanskje ikke tenker så mye over, men som fort summerer seg til store beløp. For mange av oss kan det være mye å spare på å holde disse lommetyvene i sjakk. Det betyr nødvendigvis ikke at du skal kutte all kosen. Men det er mye å spare på å redusere forbruket. Og i takt med redusert forbruk øker overskuddet i lommeboken din.

Kast mindre mat

Nordmenn kaster store mengder med mat i søpla. Mye av denne maten kunne vi fint ha spist, men da vi gjerne følger datomerkingen slavisk, samtidig som vi planlegger matinnkjøpene dårlig, er matsvinnet til den enkelte nordmann svært høyt. Indirekte kaster du da store deler av lønnen din i søpla. Du reduserer matsvinnet ditt betraktelig ved å planlegge innkjøpene dine bedre, og følge datomerkingen litt mindre slavisk. Husk at det er stor forskjell på «best før»- og «siste forbruksdag»-merking. Mat med lang holdbarhet merkes gjerne med «best før» og kan ofte spises lenge etter datostemplingen er gått ut. Er matvarene oppbevart uåpnet og ser, lukter og smaker normalt, kan de ofte spises lenge etter datostemplingen.

Sjekk dine finansielle avtaler

Minst et par ganger i året bør du påse at du har den beste boliglånsrenten, de riktige forsikringene, den billigste strømleverandøren og det mest optimale mobilabonnementet for deg. Få nordmenn tar seg tid til dette, og taper derfor unødvendig mye penger.

Gi deg selv en spareutfordring

Spar litt i et fond hver måned.Setter du av noen hundrelapper månedlig i et aksjefond kan sparebeløpet vokse betydelig, spesielt hvis du har et lengre perspektiv på sparingen din.

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?