Sectra
Av:
Thomas Jensen

Nordisk suksesshistorie med lønnsomme bilder av kroppens indre

Hvordan kan du overgå store verdensomspennende selskaper som General Electrics og Philips i ditt felt år etter år, når du er et lite svensk selskap med mindre enn 800 ansatte? I denne serien om selskaper i det nye investeringsfondet Nordea Innovation Stars, fokuserer vi på Sectra – som er verdensledende innen alt som har med å se og lagre røntgenbilder og medisinske bilder på sykehus, og som nå opplever et gjennombrudd i USA.

Aktivt eierskap
Skandinavia

"Se her. Dette viser at ved å bruke programvaren vår, kan en lege hjelpe en pasient fra å måtte gjennomgå nok en stor og dyr operasjon som skal erstatte en tidligere protese. Det eneste pasienten trenger å gjøre er å ta en CT-skanning, og deretter få beskjed om hva som forårsaker problemet".

Med disse ordene forklarer en Sectra IT-spesialist hvordan selskapets programvare raskt kan behandle resultatene av en CT-skanning for en pasient som har gjennomgått hofteoperasjoner, men fortsatt klager over smerter.

Normalt må legene operere pasienten på nytt for å erstatte protesen, men nå kan pasienten ganske enkelt plasseres i to forskjellige stillinger i skanneren, og deretter, ved å undersøke røntgenbildene med Sectras programvare, kan legene konstatere at protesen ikke er løs, og at en ny operasjon kan unngås.

Torbjörn Kronander
Administrerende direktør, Sectra

Innovasjon er liv eller død for et IT-selskap

Sectra sin administrerende direktør Torbjörn Kronander er ikke i tvil om hva som skal til hvis et lite svensk selskap ønsker å komme inn som en av de store aktørene: kontinuerlig investering i utvikling og innovasjon.

For et IT-selskap er det forskjellen mellom liv og død. Verden beveger seg raskere og raskere, så du kan aldri bare hvile på laurbærene og glede deg over suksessen, sier Torbjörn Kronander.

Utvikling er dyrt, og du kan også gjøre feil, for eksempel ved å sette ressurser i noe som ikke går noe sted. Men ifølge den administrerende direktør må det også være rom for dette.

Du må ha en kultur som tilgir feil. Jeg tror at dette sammen med vår flate ledelseskultur er noe av det vi er gode på i Norden. Vi i Sectra har også en tommelfingerregel om at hvis vi skal vie oss til utviklingen av et produkt innenfor et nytt område, må det potensielle markedet være verdt minst en milliard kroner, sier Torbjörn Kronander.

Involvert fra den digitale begynnelsen

Røntgenbilder har spilt en viktig rolle i diagnostisering og behandling i mer enn hundre år. Sectra utvikler IT-løsninger og tjenester for lagring, visning og arbeid med medisinske bilder. Det kan være alt fra røntgen av et skadet kne, til MR-skanning av en svulst i hjernen. Sectra lager ikke de store røntgenenhetene som tar bildene, men snarere programvaren som gjør at leger kan jobbe med bildene på en enkel og sikker måte.

Sectra tok steget ut i den digitale verden på 90-tallet, da fotografering som en industri gikk fra å bruke ruller med fotografisk film til digital lagring. Selskapets forskere var blant pionerene innen pakking av digitale bilder i små datafiler via såkalte komprimeringsteknikker.

Deler av JPEG-formatet (fremdeles brukt i de fleste digitale kameraer i dag) ble opprettet av vår forskningsgruppe her i Linköping. Det gjorde at vi kunne komprimere bilder veldig tidlig, sier Torbjörn Kronander.

Han forklarer også at medisinske bilder inneholder en enorm mengde informasjon, og at det er avgjørende for leger å kunne jobbe raskt og enkelt med bildene. Dette oppnås via ultra raske programmer, og ved en effektiv representasjon i datamaskinene, for eksempel ved komprimering.

Carl Mattiasson
Porteføljeforvalter, Nordea Innovation Stars

Porteføljeforvalteren: En nordisk suksesshistorie

Sectra er et av cirka 50 nordiske selskaper i Nordeas nye fond, Nordea Innovation Stars. Carl Mattiasson som er porteføljeforvalter i fondet sammen med Niklas Kristoffersson er spent på Sectra, som han kaller en nordisk suksesshistorie.

"Sectra har en attraktiv prising og en god forretningsmodell som kan gi høy avkastning og en lang vekstbane" forklarer han.

Nordeas porteføljeforvalter påpeker også at Sectra har et sterkt lederteam med god bedriftskultur der de alltid setter kunden først. Dette sammen med sterke innovasjonsevner gjør dem i stand til stadig å forbedre verdiproposisjonen overfor kundene og øke virksomheten med dem.

"Hvis de fortsetter å gjøre det like bra, er det lett å se hvorfor Sectra kan ha en enda bedre forretningsmodell i fremtiden, noe som skaper enda høyere verdi for kunder med mye større omsetning", sier Carl Mattiasson.

På grunn av demografiske endringer er helsevesenet forberedt på å forbedre effektiviteten for å kunne takle denne utviklingen. Når eldrebølgen for alvor setter inn, øker kostnadene for helsevesenet. Sykehusene må "industrialisere" for å forbedre effektiviteten, og selskaper som Sectra og Cellavision er svenske selskaper som har verdensledende produkter innen sine respektive felt, og som spiller en viktig rolle i denne utviklingen.

USA neste

Sectra har rundt 80-85 % markedsandel i Sverige, derav et sterkt bevis på hvilken god jobb de gjør, sier Carl Mattiasson. Han påpeker at den neste vekstregionen vil være fra det amerikanske markedet, der de har de ledende og mest krevende sykehusene som kunder, og som er avgjørende referansekunder når man skal etablere seg i et større markedet.

"Sectra har bare en markedsandel på omtrent 4-5 prosent i USA, men bestillingen på nye ordrer er betydelig høyere, noe som tyder på at de vil fortsette å øke sine markedsandeler over tid," sier Carl Mattiasson.

Porteføljeforvalteren understreker også at Sectra, ved deres nyskapning med digitalisering av medisinske bilder, jobber med lanseringen av et patologiprodukt som han mener har et stort inntektspotensial.

"Sannsynligheten for at Sectra skal lykkes her er høyere enn normalt, siden de kan utnytte sin eksisterende base av kunder innenfor radiologi," sier Carl Mattiasson.

Nordea Innovation Stars


Det offisielle navnet på fondet er Nordea Innovation Stars og forvaltes av Nordea Funds Ltd og er registrert i Finland. Fondet investerer i selskaper som tar ESG faktorer på alvor i sin virksomhet, og som antas å ha gode utsikter til vekst og god innovasjonsevne.

Mer informasjon om: Nordea Innovation Stars

 

 

 

 

Best i syv år på rad

Sectra har flere ganger mottatt priser for å være den beste leverandøren innenfor sitt felt i USA. For eksempel har Sectras PACS-produkt vunnet »Best-in-KLAS»-prisen, som måler kundetilfredsheten, syv år på rad, og ifølge Torbjörn Kronander er det ikke bare en ære: det er viktig for et selskap på størrelse med Sectra, hvis de skal lykkes i USA.

‘Det er klart dette føles veldig bra, men vi må rett og slett være best for å henge med,’ sier han.

I USA har de et ordtak: 'Ingen har noen gang fått sparken for å kjøpe fra IBM'. Det betyr at hvis du som kjøper, kjøpte et produkt fra, eller opprettet et prosjekt sammen med et stort selskap som IBM, General Electrics eller Philips, og prosjektet mislykkes, vil det ikke nødvendigvis ha store konsekvenser, fordi du antar at store selskaper vet hva de gjør.

 

‘Holdningen er typisk“ Siden det var IBM eller GE - hvem hadde trodd at det kunne gå galt? ” Og så rister du bare litt på hodet, og det er det. Men hvis du kjøper fra et lite, ukjent selskap, kan det ha store konsekvenser for folks karrierer når ting går galt, forklarer administrerende direktør og styreleder i Sectra.

Han understreker hvor viktig det er at du som et lite selskap alltid må være bedre, fordi kundene alltid vil velge å kjøpe fra en kjent leverandør.

"Første gang vi vant «Best-in-KLAS», trakk de bare på skuldrene, men nå som vi har vunnet syv ganger på rad, er vi kjent for å være blant de beste," sier Torbjörn Kronander.

 

 

 

Informasjonen ovenfor er ment som generell analyse og må ikke oppfattes som personlig investeringsrådgivning. Sparing i fond innebærer risiko ved at sparingen din kan både øke og falle i verdi, og det er ikke sikkert at du får igjen det investerte beløpet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?