k
Av:
Stein Korterud

Populært og smart med spareavtaler i fond

Det ble i Norge opprettet over 52.000 nye spareavtaler i fond i fjor. Det månedlige sparebeløpet er i snitt steget til 958 kroner og aksjesparekonto ordningen bidro til at flere kom i gang med en fast spareavtale.

Norge
Petter
Petter Hermansen
Daglig Leder, Nordea Funds Norge

Hvert år siden 2006 har Verdipapirfondenes forening (VFF) gjennomført en årlig undersøkelse om spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond. Undersøkelsen er basert på innrapporteringer fra alle medlemsselskapene i foreningen. En spareavtale er regelmessig sparing i verdipapirfond gjennom faste trekk fra en bankkonto, normalt månedlig. Totalt hadde norske privatpersoner 905.292 spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond ved utgangen av 2018. Det er en økning på 52.310 avtaler (6 prosent) fra året før.

Les mer om undersøkelsen fra VFF her

-Å spare et fast beløp hver måned i fond er den spareformen vi anbefaler. Det er enkelt å komme i gang med fast sparing, og de aller fleste av oss har råd til å sette av noen hundrelapper i måneden, Det er gledelig at stadig flere får opp øynene for denne måten å spare på, sier Petter Hermansen, som er daglig leder i Nordea Funds, Norge.

Mer enn en dobling

Fra 2006 til 2018 har det samlede årlige sparebeløpet i aksje- og kombinasjonsfond gjennom faste avtaler mer enn doblet seg fra 4,4 til 10,4 milliarder kroner, viser tallene fra VFF. I tillegg kommer alle spareavtaler som er omfattet av Unit Link produkter, slik som Fondskonto.
-Det er flere årsaker til at sparing i fond øker. Innføringen av aksjesparekonto er en faktor. Den viktigste årsaken er allikevel det lave rentenivået som tvinger nordmenn til å se på andre sparealternativer enn innskuddskonto. Vi tror også at flere tar innover seg ansvaret for sparing til egen pensjon. Usikkerheten i forhold til fremtidige pensjonsytelser gjør at mange ønsker å sikre seg økonomisk når pensjonstiden nærmer seg, sier Hermansen.

Men hva hvis aksjemarkedet faller og man taper penger?        

-Mange er bekymret for at aksjemarkedet skal falle når man starter fast månedlig sparing i fond. Sannheten er at det kan være en fordel hvis aksjekursene faller i en periode først, før kursene igjen begynner å stige.

I ett fallende aksjemarked får man flere andeler for samme investerte beløp fordi man kjøper til lavere kurser. Det er disse fondsandelene som blir gull verdt når markedet igjen stiger, påpeker Petter Hermansen.

Hvorfor skal du ha månedlig spareavtale i aksje- eller kombinasjonsfond?

Fast spareavtale setter sparingen din i system og går helt automatisk.

Vi anbefaler deg fast sparing i ett eller flere fond dersom du ønsker muligheten for høyere avkastning enn på bankkonto. Historisk har aksjemarkedet vist seg å gi markant bedre avkastning enn renteplasseringer.

Månedlig sparing jevner ut risikoen. Du kjøper fondsandeler både når markedene faller og stiger - du blir mindre sårbar enn om du investerer alt på samme tidspunkt.

Du kan spare til deg selv, eller til barn og barnebarn.

Det er ingen bindingstid på sparingen, men med langsiktig sparing øker sjansen for god avkastning.

Les mer her

 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?