k
Av:
Stein Korterud

Populært med spareavtaler i fond

Det ble opprettet hele 167.456 nye spareavtaler i fond i fjor og for første gang har antallet spareavtaler i den norske befolkningen passert én million. 48 prosent av spareavtalene (514.510 avtaler) gikk gjennom en aksjesparekonto.

Petter
Petter Hermansen
Daglig Leder, Nordea Funds Norge

Hvert år siden 2006 har Verdipapirfondenes forening (VFF) gjennomført en årlig undersøkelse om spareavtaler i aksjefond og kombinasjonsfond. Undersøkelsen er basert på innrapporteringer fra alle medlemsselskapene i foreningen. En spareavtale er regelmessig sparing i verdipapirfond gjennom faste trekk fra en bankkonto, normalt månedlig. Totalt hadde norske privatpersoner 1.072.748 spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond ved utgangen av 2019. Det er en økning på 167.456 avtaler (18 prosent) fra året før.

Les mer om undersøkelsen fra VFF her

-Å spare et fast beløp hver måned i fond er den spareformen vi anbefaler. Det er enkelt å komme i gang med fast sparing, og de aller fleste av oss har råd til å sette av noen hundrelapper i måneden, Det er gledelig at stadig flere får opp øynene for denne måten å spare på, sier Petter Hermansen, som er daglig leder i Nordea Funds, Norge.

Mer enn en dobling

Fra 2006 til 2019 har det samlede årlige sparebeløpet i aksje- og kombinasjonsfond gjennom faste avtaler mer enn doblet seg fra 4,4 til 12,9 milliarder kroner, viser tallene fra VFF. I tillegg kommer alle spareavtaler som er omfattet av Unit Link produkter, slik som Fondskonto.
-Det er flere årsaker til at sparing i fond øker. Innføringen av aksjesparekonto er en faktor. Den viktigste årsaken er allikevel det lave rentenivået som tvinger nordmenn til å se på andre sparealternativer enn innskuddskonto. Vi tror også at flere tar innover seg ansvaret for sparing til egen pensjon. Usikkerheten i forhold til fremtidige pensjonsytelser gjør at mange ønsker å sikre seg økonomisk når pensjonstiden nærmer seg, sier Hermansen.

Men hva hva gjør jeg når aksjemarkedet faller?        

Flere spør når det er lurest å kjøpe aksjefond under et børsfall, og venter på det perfekte øyeblikket for å kjøpe. Mange er i disse dager bekymret for at aksjemarkedet har falt mye i forbindelse med Korona-krisen og utfordringer i forbindelse med fallende oljepriser. Det snakkes også om at den globale økonomien er inne i den kraftigste resesjonen siden den store depresjonen på 1930-tallet. Det kan være en fordel hvis aksjekursene faller i en periode først, da får spareavtalen din samlet fondsandeler til lave kurser. Det er disse fondsandelene som blir gull verdt når markedet igjen stiger, påpeker Petter Hermansen. Det er naturlig at markedet  svinger og alle som sparer langsiktig i fond vil oppleve det før eller senere. Det er derfor det er smart og enkelt med en spareavtale.

Hvorfor skal du ha månedlig spareavtale i aksje- eller kombinasjonsfond?

Fast spareavtale setter sparingen din i system og går helt automatisk.

Vi anbefaler deg fast sparing i ett eller flere fond dersom du ønsker muligheten for høyere avkastning enn på bankkonto. Historisk har aksjemarkedet vist seg å gi markant bedre avkastning enn renteplasseringer.

Månedlig sparing jevner ut risikoen. Du kjøper fondsandeler både når markedene faller og stiger - du blir mindre sårbar enn om du investerer alt på samme tidspunkt.

Du kan spare til deg selv, eller til barn og barnebarn.

Det er ingen bindingstid på sparingen, men med langsiktig sparing øker sjansen for god avkastning.

Les mer her

 

Informasjonen ovenfor er ment som generell analyse og må ikke oppfattes som personlig investeringsrådgivning. Sparing i fond innebærer risiko ved at sparingen din kan både øke og falle i verdi, og det er ikke sikkert at du får igjen det investerte beløpet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?