amerikanska flaggor

Nytt amerikansk stjernefond

Nordea lanserte sitt første Stars- fond i 2011. Siden dengang har vår bærekraftige fondsfamilie økt betydelig, og vi kan nå presentere det siste skuddet på stammen - Nordea North American Stars.

Aktiv forvaltning
Ansvarlige investeringer
USA
Joakim Ahlberg
Joakim Ahlberg
Forvalter - Nordea North American Stars

Når Stars fondene til Nordea velger ut hvilke selskaper fondene skal investere i, velger vi utelukkende selskaper som er finansielt sterke, og som er dyktige på å håndtere saker som handler om miljø, sosialt ansvar og eierstyring.

Denne måten å investere på har vist seg å være effektiv, ikke bare fra et bærekraftig perspektiv, men også fordi dette ekstra analyselaget hjelper forvalterne til å finne sterke solide selskaper, og vurdere ulike muligheter og risikoer.

Nordea North American Stars forvaltes av Johan Swahn och Joakim Ahlberg. Begge ble ansatt i Nordea i 2014, Joakim som ansvarliglig for å analysere industriselskaper og Johan som forvalter av globale fond. Johan har også jobbet med analyse i lang tid, men har vært global forvalter de siste 10 årene. Han ble også ansvarlig forvalter av Nordea Global Stars da dette fondet ble lansert i 2016.


"Vi tror at en viktig faktor i vår bransje er erfaring, men med et konstant åpent sinn og et ønske om å lære seg noe nytt hver dag," sier Joakim Ahlberg.

 

Johan Swahn
Johan Swahn
Forvalter - Nordea North American Stars

Investeringsreise til USA

Forvaltningsteamet har allerede solid erfaring med å finne gode selskaper i USA gjennom forvaltingen av Nordea Global Stars, da omtrent 60 prosent av Nordea Global Stars er investert i USA. Disse investeringene blir også en viktig byggestein i Nordea North American Stars.
 

I august reiste våre forvaltere til USA ,delvis for å møte selskaper som allerede eksisterer i Nordea Global Stars, men også for å finne nye, potensielle investeringer til vårt nye fond. I over to uker reiste de fra kyst til kyst og møtte mange selskaper fra ulike sektorer.
 

"Vi møtte blant andre selskapet Ecolab, som er et utrolig interessant selskap fra et bærekraftig perspektiv," sier Joakim. Ecolab er en kjernevirksomhet for oss som kombinerer stabil vekst med høy avkastning. Selskapet passer også helt perfekt i vårt syn på bærekraftig entreprenørskap. Ecolab produserer og leverer ulike kjemikalier for vannrensing, som i hovedsak krever alle produksjonsprosesser. Ved å bruke Ecolabs produkter kan selskaper spare opptil 50 prosent av deres vannforbruk. En sentral driver for Ecolab er at verdens etterspørsel etter rent vann generelt vil overstige tilbudet, noe som betyr forventninger om at salg og fortjeneste vil stige i mange år framover. Selskapet opererer også i mer fragmenterte markeder, men er det klart største selskapet, noe som betyr at de har stordriftsfordeler," sier Joakim.

Nordea North American Stars lanseres 19. november 2018.

 

Om det amerikanske markedet

Det som Johan og Joakim opplevde i USA var et sterkt amerikansk aksjemarked, der man ennå ikke kunne se effekten av president Trumps handelskrig med økte tollsatser på importerte produkter og råvarer.
 
"Det er en viss bekymring, og i noen tilfeller en beredskap hos selskaper for å endre produksjonen til å bli mer innenlandsk, hvis handelskrigen eskalerer ytterligere," sier Johan.
 
"Fordelen med USA er at det er verdens mest utviklede og ledende finansmarked, slik at tilgangen til selskaper i ulike bransjer å investere i, er enorm, sier Joakim. Det er også mye nytt som gjerne har sin oppstart i USA, og som etterhvert sprer seg til resten av verden, så det er alltid mange nye interessante investeringer å delta i. USA har også et veldig stort hjemmemarked med samme regelverk, i motsetning til for eksempel Europa, som består av forskjellige land med ulik politikk, noe som gjør det vanskeligere og dyrere å jobbe som et selskap. Dette betyr at mange selskaper i USA har høye veksttall og marginer, som innebærer at vi finner flere gode investeringer der. Mange av verdens ledende multinasjonale selskaper er også amerikanske, noe som gir fondssparere tilgang til et marked med stort fremtidig avkastningspotensial, "konkluderer Joakim.
 
Fra et bærekraftig perspektiv er utviklingen i det amerikanske markedet ganske fragmentert.

 "Det som er interessant med USA er at det er selskaper som har kommet langt i deres bærekrafts arbeid, og så har vi selskaper som i utgangspunktet ikke engang har begynt, sier Johan. Det betyr at vi finner mange attraktive selskaper, også med hensyn til bærekraft, "sier han.

Les mer om Nordeas Stars-fond her

 

 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?