Av:
Sanne Opstrup Wedel

Nordea utfordrer myter i aksjemarkedet

Historiske data slår hull på mytene om at du bør selge på en topp og holde deg unna når aksjemarkedet faller. Det er smartest  å la logikk, fornuft og en godt forankret strategi drive investeringene dine.

Myter hero

I høst har vi opplevd at ledende aksjeindekser har satt nye rekorder flere steder. I USA har aksjemarkedet doblet seg på 354 børsdager siden koronabunnen ble nådd i 2020. Det er en utvikling som vanligvis tar over 1000 dager.

Slike bevegelser får mange som sparer i fond og aksjer til å tenke at det kan være smart å selge seg ut - basert på myten om at når markedet går veldig bra, så er sannsynligheten stor for at det plutselig vil snu. Derfor kan det være en god idé å ta gevinsten så raskt som mulig.

–  Det er lett å forstå at mange venter en korreksjon ned når aksjemarkedet har steget mye. Selv om dette kan virke logisk, er det imidlertid ikke slik aksjemarkedet har fungert historisk. I aksjemarkedet har gode tider det gjerne med å avle gode tider. Og derfor, og i motsetning til det mange tror, pleier en topp i aksjemarkedet å bli etterfulgt av nye topper. Om en da solgte seg ut på den første toppen har en gått glipp av mye avkastning., sier strateg i Nordea, Joachim Bernhardsen.

Joachim Bernhardsen

Joachim Bernhardsen

Strateg, Nordea

Vinnerstrategi med 50 års data som grunnlag

Nordea har funnet vinnerstrategien ved å analysere og sammenligne data fra det globale aksjemarkedet de siste 50 årene. I løpet av de fem tiårene er det satt 176 nye toppnoteringer i det globale aksjemarkedet, og her viser tallene at hvis du har kjøpt deg inn på disse toppene, og beholdt investeringen i ett år, så vil du åtte av ti ganger - på tvers av alle 176 toppnoteringer - fått en positiv avkastning.

–  Og ikke bare det. Du har også oppnådd en avkastning som er høyere enn hvis du investerte til alle andre tider. Så myten som sier at du må selge når markedet setter nye rekorder stemmer ikke, sier Joachim Bernhardsen.

Klokt å investere på topp

Tvert imot er det en vinnende strategi å investere når aksjemarked når en ny topp. Forklaringen er at den nye toppen kommer fordi det går veldig bra i den underliggende økonomien. Da presterer også aksjemarkedet.

–  Det kan være flere grunner til at aksjemarkedet stadig setter nye rekorder. Når det er god vekst i økonomien, god inntjeningsvekst blant selskapene, og oppjustering av inntjeningsestimater fremover, er også utviklingen i aksjemarkedet god. Og momentet som da bygges opp forsvinner ikke, men har historisk fortsatt en god stund fremover. Det er rett og slett et lokomotiv som ikke mister farten umiddelbart, forklarer Joachim Bernhardsen.

 

I aksjemarkedet har gode tider det gjerne med å avle gode tider

Joachim Bernhardsen, strateg i Nordea

Myte: selg unna når markedet faller

En annen myte er at når aksjemarkedet faller, er det en god idé å selge alle aksjer og fond før du taper alle pengene dine. Men selv det er - ja, en myte.

–  Data viser at sannsynligheten for en positiv avkastning er minst den samme og ofte større etter et fall i markedet, sier Joachim Bernhardsen og legger til;

–  Selvfølgelig er det eksempler på store nedganger i markedet som under koronakrisen. Men i løpet av de 50 årene vi har analysert, har ikke det skjedd ofte. Generelt har nedturene vært forholdsvis små, og å reagere på bakgrunn av dem har derfor vært en dårlig idé.

Podcast: Nordeas strateg Joachim Bernhardsen setter fokus på et par kjente myter om aksjemarkedet.

Hør podcasten her

Hvordan skjelne mellom myter og misforståelser

I det hele tatt er det viktig å ikke la følelser ta over for mye, men i stedet la dine investeringer bli drevet av logikk, fornuft og en godt forankret investeringsstrategi.

–  Det er helt forståelig at det er vanskelig å parkere følelsene når man investerer. Men disse to mytene viser veldig godt at man må være forsiktig så man ikke lar følelser drive sparingen din. Se i stedet på historien og hva det er bevis for i tallene, og husk deretter å være litt langsiktig. Dette betyr at du ikke skal se for mye på små fall og midlertidige toppnoteringer, men holde deg til den spareplanen du har satt. Det lønner seg i lengden, sier Joachim Bernhardsen.

Aksjemarkedet er full av anekdoter, men med datadokumentasjon fra det globale aksjemarkedet i perioden 1969 til 2020, vil det forhåpentligvis bli lettere å navigere, både nå og i fremtiden.

–  Vi vil se nye toppnoteringer, og hvis markedet skulle falle fem prosent, så er det heller ikke siste gangen det skjer. Aksjemarkedet går opp over tid, men ikke i en rett linje, og her er det godt å vite hva som er lurt å gjøre når korreksjoner inntreffer. Med disse tallene i hånden har du som sparer i aksjer og fond nå muligheten til å skille mellom myter og misforståelser, sier han.


Informasjonen ovenfor er ment som generell analyse og må ikke oppfattes som personlig investeringsrådgivning. Sparing i fond innebærer risiko ved at sparingen din kan både øke og falle i verdi, og det er ikke sikkert at du får igjen det investerte beløpet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning