Amazon
Av:
Charlotte Holst

Kan Amazon grave gull i Norden? ”Nei, så lett blir det ikke”

Bezos sine e-handelsplattformer har gjort sitt inntog i Sverige, som første nordiske land. Hva vil det bety for utviklingen innenfor for onlinehandel i Norden? Blir det ‘a walk in the park’ for Amazon å kapre det nordiske e-handelsmarkedet?

Innovasjon
Skandinavia

Ryktene har alt gått en stund. Amazon vil okkupere de nordiske landene med sine velsmurte online handelsmaskiner. Tidlig i august ble det også offisielt bekreftet at Amazon.se vil bli en realitet. Den amerikanske giganten vil nå komme med "et komplett detaljhandelstilbud i Sverige".

Dette innebærer at Amazon blir ‘The Everything Store’, som tittelen heter i en bok om Bezos enorme online markedsplass. Her kan du få alt, og få det levert med en gang.

Amazon vil garantert akselerere utviklingen av e-handel i Norden og styrke konkurransen. Max Riis Christensen, som er administrerende direktør i selskapet MakesYouLocal, og som gir råd til selskaper innenfor e-handel forklarer det slik;

- Netthandel har de siste årene gått fra et veldig lavt nivå til et mye større nivå og fyller i dag mye av den totale detaljhandelomsetningen. Den største effekten ved inntoget til Amazon er at det setter ytterligere fart på utviklingen og presset på den fysiske detaljhandelen, fastslår Max Riis Christensen.

Max Riis
Max Riis Christensen er CEO i selskapet MakesYouLocal, og gir råd til selskaper om e-handel.

Online-handel mer utbredt

Shopping på nettet har blitt mye mer vanlig. En utvikling som har pågått i 6-8 år, og mange har blitt fortrolige med å kjøpe sine nødvendigheter online. Og koronakrisen har bidratt til enda mer netthandel, påpeker Max Riis Christensen.

- Da samfunnet ble stengt, akselererte utviklingen mot et enda mer digitalt samfunn. Mange nye, inkludert mange eldre, begynte å handle på nettet fordi det var det de kunne gjøre. Amazon forsterker nå utviklingen ytterligere. Det blir prispress, markedet blir mer gjennomsiktig, og de hever sperren for levering og retur av varer, sier Max Riis Christensen.

Da korona forsterket Amazon 

I de høyintense koronamånedene april, mai og juni hadde Amazon en inntjening på 5,2 milliarder dollar. Det er omtrent det dobbelte av inntjeningen i samme periode i fjor, og det høyeste noensinne for selskapet. 

Kilde: Reuters

Like og rettferdige vilkår

I Sverige påpeker Per Ljungberg, administrerende direktør i interessegruppen Swedish Digital Trade, også at det gigantiske utvalget og de lave prisene øker konkurransen betydelig.

- Vi vet fra andre markeder at de kan presse prisnivået ned 5-6 prosent, sier Per Ljungberg.

Som utgangspunkt ønsker han Amazon velkommen til Sverige.

- Vi tror det kan være positivt. Det øker konkurransen og kan drive en utvikling mot mer innovasjon og nytenking, så stort sett er dette bra. Men det er selvsagt viktig at konkurransen i e-handelsmarkedet skjer på like vilkår, påpeker han.

Multinasjonale selskaper som Amazon må overholde blant annet forbrukerrettigheter, regler om produktsikkerhet og generelt følge lovene som gjelder for e-handel i Europa, fastslår Per Ljungberg.

Også i Danmark har styreleder i Association of Danish Internet Trade, Niels Ralund, påpekt viktigheten av å følge Amazonas utvikling nøye, slik at likeverdige og rettferdige forhold sikres, og at det blir gjennomsiktig.
 

Per Ljungberg
Per Ljungberg er administrerende direktør i interesseorganisasjonen Svensk Digital Handel.

Amazon er en dyr markedsplass for andre selskaper

Fordi det er dyrt å få adgang til de millioner av forbrukere over hele verden som Amazon er et utstillingsvindu for, påpeker Max Riis Christensen.

- De tar 15 prosent i salgskommisjon, noe som er en forutsetning for at selskaper i det hele tatt kan være på Amazon. Da må man bruke logistikksystemet deres ofte for å være konkurransedyktig - det vil si å ha varene på lageret - det koster også fort 15-20 prosent av omsetningen til et selskap. Og hvis man allerede har et selskap hvor det også drives salg fra, så må man ha to lagerløsninger. I dag kan ikke selskaper selge på Amazon uten å måtte investere i markedsføring, som også koster for å vinne kunder. Da er det ikke mye igjen til å betale for varer og drive selskapet, sier Max Riis Christensen.

Han påpeker at Amazon først og fremst vil være en fordel for selskaper som trenger å komme inn på nye markeder og synliggjøre seg.

- Det er tyske, franske og polske selskaper som kan ha nytte av at Amazon kommer til Norden, for da kan de bruke Amazons teknologi og logistikksystemer til å plutselig selge varene sine til 25 millioner forbrukere, og til rike nordboere som kjøper mye online, sier han.
 

Amazons Europa-entré

  • Amazon har markedsplasser på syv av de 10 største digitale markedene i Europa. 
  • De to største er Tyskland og England med andeler på 25,3 prosent og 13,4 prosent. Det var de to første markedene som Amazon var tilgjengelige på.
  • Så fulgte franske, italienske, spanske og hollandske markeder.
  • Det svenske marked vekter 3 prosent av det digitale marked i Europa. 
  • Det danske digitale marked er det 12 største i Europa, med en andel på 2,2 prosent.
  • Norden utgjør tilsammen 8,8 prosent av det digitale marked i Europa, og er i så måte det 4. største.  

Kilde: Dansk Industris digitale markedsfokus 

Ikke like sterke i alle bransjer

Det er imidlertid ikke i alle bransjer hvor Amazon er best, påpeker Per Ljungberg og Max Riis Christensen.

- Det er flere bransjer hvor de er spiller en mindre rolle, for eksempel i klesindustrien, der kjøpet vårt ikke først og fremst handler om pris. Vi kjøper ikke klær fordi vi fryser og har et behov. Vi gjør det ofte for å få en opplevelse av noe fint, og det leverer ikke Amazon. Der hvor det er kompleksitet i kjøpet, og du som forbruker legger vekt på et merke og på noe som er pent pakket, hvor det kan være en liten godtepose inkludert i kjøpet, der er de ikke sterke, sier Max Riis Christensen.

Amazons maskineri fungerer spesielt godt når du vet nøyaktig hva du trenger og bare skal ha det bestilt. For eksempel standardprodukter som:

- Verktøy, elektronikk, leker, kontorutstyr og så videre. Der det er ganske enkelt å sammenligne på pris, er de veldig gode, sier Per Ljungberg.

Skeptiske e-handlere

Amazone sier - ikke overraskende - at de tror på det svenske markedet. "Vi er optimistiske og tror at ved å fokusere på de tingene kundene verdsetter mest - lave priser og raske leveranser - kan vi vinne tilliten til svenske kunder," det sa Alex Ootes, som leder Amazonas utvidelse innenfor EU, ifølge pressemeldingen de sendte ut ved ankomsten til Sverige.

Men hva sier de svenske e-handelsselskapene selv? Ja, ifølge Per Ljungberg vil det ikke nødvendigvis være så enkelt. I alle fall vil mange ikke umiddelbart kaste selskapet sitt på Amazon-plattformen.

- Når du selger på Amazon, er det som om man nesten må bygge et parallelt selskap, for salg der. Når jeg snakker med svenske e-handelsbedrifter, sier de at Amazon kan være et fint sted å etablere seg på, for å nå nye markeder. Men mange er skeptiske og nølende med å selge via Amazon, spesielt blant de veletablerte nordiske selskapene, som er ganske dyktige på e-handelsmarkedet. Vi har kommet langt og har et modent marked, sier Per Ljungberg.

Om Amazon og Bezos

Amazon startet som en online bokhandel og har siden vokst seg til en global online markedsplass med varer innenfor veldig mange områder. Selskapet ble grunnlagt av Jeff Bezos i 1994. I begynnelsen av juli var han regnet som verdens rikeste mann.

Kilde: Reuters

Ikke uten sverdslag

Max Riis Christensen tror heller ikke at det nordiske marked vil erobres uten videre, blandt annet fordi vi – som Ljungberg også nevner – er modne forbrukere, og det er mange etablerte og velfungerende e-handelsplattformer allerede. Men også fordi vi i Skandinavia kan være noe skeptiske overfor mastodonter og er opptatt av arbeidsvilkår, miljø og andre verdier. 

Max Riis Christensens tips er at Amazon har kapret 10-15 prosent av markedet om to til tre år, og påpeker at det er andre giganter som ikke bare lar Amazon-maskinen rulle uten kamp.

- Google kommer ikke til å sitte med hendene i fanget. Tross alt er det de som har tjent penger på å selge annonser for disse selskapene og produktene deres så langt. Samtidig vil Facebook og Instagram utvikle sine markedsplasser - de har allerede startet i USA - hvor du kan kjøpe produktene direkte. Så det du ser på Instagram, kan du kjøpe direkte. Plutselig kommer en annen sterk konkurrent inn, som har like mange brukere som Amazon, og kanskje enda flere i Norden, sier Max Riis Christensen.

 

 

Informasjonen ovenfor er ment som generell analyse og må ikke oppfattes som personlig investeringsrådgivning. Sparing i fond innebærer risiko ved at sparingen din kan både øke og falle i verdi, og det er ikke sikkert at du får igjen det investerte beløpet. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?