Av:
Annika Hagstedt

Initiativet som har bidratt til at flere asiatiske selskaper har trukket seg ut av kullkraft prosjekter

Siden 2020 har Nordea vært initiativtaker, og ledet et samarbeid med 24 andre selskaper, hvor man har oppfordret andre til å trekke seg fra byggingen av kullkraftverket Vung Ang 2 i Vietnam – og å forplikte seg til å avstå fra ethvert fremtidig engasjement i kullkraft. Les historien om hvordan aktivt eierskap kan gjøre en forskjell.

utsläpp

Nordea Asset Management har forpliktet seg til å redusere utslippene av drivhusgasser fra sin investeringsportefølje til netto null innen 2050 samt halvere utslippene innen 2030. For å lykkes kreves det mye arbeid og en aktiv dialog med selskaper for å sikre at de driver i tråd med Parisavtalen. Elin Noring i Nordeas team for ansvarlige investeringer forteller:

– For å nå målene jobber vi daglig aktivt med selskaper i kritiske sektorer for å sikre at de setter seg ambisiøse mål og omstiller driften i tempoet som er nødvendig for å nå målet om netto nullutslipp innen 2050. Å fase ut kull fra energisektoren er et av de viktigste grepene vi tar for å nå målene i Parisavtalen. Til tross for det bygges det eller planlegges det å bygge over 1000 nye kullkraftverk globalt. Det er en utvikling som går stikk i strid med de globale målene. En oppbremsing i bygging av nye kullkraftverk er helt i tråd med planene våre om å redusere selskaper med utslipp i Nordeas fond, sier Elin Noring.

Elin Noring

Elin Noring

Analytiker, Nordeas team for Ansvarlige investeringer

– At vi valgte å fokusere på Vung Ang 2, skyldes delvis at vi allerede hadde etablert kontakt med flere av selskapene som er involvert i prosjektet, og delvis at flere av selskapene som er koblet til Vung Ang 2, er store aktører innen ekspansjon av kullkraft globalt.  Men vi innså at for å få større gjennomslag, så hadde det vært klokt å få med flere investorer i arbeidet med å påvirke, fortsetter Elin.

Initiativet førte til at ytterligere 24 profesjonelle investorer, som til sammen har en forvaltet kapital på over 4,8 trillioner euro, gikk sammen og stilte krav om at selskapene som eier, bygger og finansierer Vung Ang 2, må trekke seg ut av all type virksomhet knyttet til nye kullkraftverk globalt.

I påvirkningsprosessen har flere av selskapene som er knyttet til Vung Ang 2-prosjektet, tatt steg for å redusere sitt engasjement i kullindustrien. Her er noen eksempler:

– Resultatene fra dette initiativet viser hvor fordelaktig det er å spare i fond. Ved å velge aktivt forvaltede fond kan man som sparer være med og bidra til arbeidet med å påvirke og støtte selskaper i deres klimaomstilling, som er en viktig del i arbeidet for at verden skal kunne nå målene i Parisavtalen, sier Katarina Hammar, leder for teamet som driver med aktivt eierskap i Nordea.

Byggingen av Vung Ang 1, det første kullkraftverket som ble bygget på samme sted i Vietnam, har hatt store konsekvenser for området. Lokale representanter har for eksempel fortalt at forurensingen fra kullkraftverket har bidratt til økte negative helseeffekter. Elin frykter at enda et kullkraftverk vil ha enda større konsekvenser for miljø og helse. Utover det ser Elin viktige økonomiske aspekter ved å velge andre energikilder enn kull, et argument hun også har lagt frem til selskapene som er involvert.

– En rapport fra Carbon Tracker fra 2019 viser for eksempel at kostnaden for fornybar energi i Vietnam kommer til å være lavere enn driftskostnadene for kull allerede i 2022. I tillegg medfører det en høy risiko å fortsatt være knyttet til kullindustrien både med tanke på at store investeringer risikerer å bli verdiløse (såkalte stranded assets), men også fordi det utgjør en betydelig omdømmerisiko for selskapene som er med, fortsetter Elin.

Til tross for initiativet ser det ut til at Vung Ang 2 kommer til å bli bygget, som ganske enkelt kommer av at det ikke er mulig å trekke seg fra avtalen. 

– Det er selvsagt ikke det resultatet vi ønsker. Men vi må se på hva vi har klart å oppnå, og jeg er overbevist om at vi har bidratt til å redusere ekspansjonen av kullkraftverk. Dessverre får man som ESG-analytiker også innsikt i alle de ulike parameterne som styrer beslutninger, alt fra politiske og sikkerhetspolitiske interesser, til økonomiske. Verden er sjelden svart eller hvit, og det er ofte komplekse strukturer som ligger til grunn for beslutninger. Men vi må bare fortsette å jobbe for å begrense kullkraftutviklingen, og vi er overbevist om at arbeidet vi gjør som aktive eiere, er en av måtene vi kan få til endring på, avslutter Elin.

Nominert i PRI Awards

Investorinitiativet som begynte med Vung An 2, og som Nordea har ledet ble nominert til Stewardship Initiative of the year fra PRI. PRI er en FN-organisasjon som knytter sammen investorer for å arbeide for ansvarlige investeringer.

Fordi aktivt eierskap gjenskaper verdi vil Nordeas fondsforvaltning prioritere dette arbeidet. Akkurat nå har Nordea 924 pågående engasjementer med selskaper over hele verden, der 234 drives av Nordea alene. I tillegg stemte Nordea på 3450 generalforsamlinger over hele verden i 2020.

 

 

Les mer om Nordeas arbeid med aktivt eierskap