Kvinder_investeringer
Av:
Maria Rengefors, direktør i Nordea Funds

Blogg: Til damer i alle aldre, hva med å spare til deg selv!

Unge kvinner har blitt mere interessert i fondssparing. Det er bra - veldig bra. Faktum er at sparing i aksjer og fond både blant kvinner og menn har steget i takt med stigende aksjebørser. Da kvinner generelt tjener mindre enn menn blir det ekstra viktig at kvinner sparer til seg selv og sin egen pensjon.

Ansvarlige investeringer
Sparing

Jeg vil  oppfordre alle kvinner til å gjøre følgende:

  • Gå inn på https://www.norskpensjon.no/ med din bank ID og få oversikten over dine pensjonsordninger og en prognose for hva du kan forvente å få i pensjon når den tid kommer. Det er bedre å vite - enn gå rundt med en generell ”pensjonsangst”.
  • Sørg for å komme i gang med sparing til deg selv. Start gjerne med en fast spareavtale hver måned i et fond som passer din risikoprofil. Noen hundrelapper hver måned kan være nok. Jo lengere tid det er til du skal bruke pengene, jo høyere risiko kan du ha på sparingen din. Min mor startet faktisk en spareavtale allerede på midten av 80 tallet. Det gav henne mange gleder senere i livet.

Å velge den spareformen som passer deg best er viktig. Menn er generelt mer risikovillig enn kvinner. Det kan selvfølgelig være både bra og dårlig. Men hvis du har en lang tidshorisont på sparingen din skal du tørre å ta litt risiko. Avkastningen i aksjemarkedet har vist at risiko betaler seg over tid, derfor er lang tidshorisont så viktig.

Det er således så flott å se alle de unge kvinnene som nå kommer inn i arbeidslivet og samtidig oppretter fondssparing med tanke på sin egen pensjon. Dette er damer som ikke overveier å overlate ansvaret til andre. Det ligger i aksjemarkedets natur at det fra tid til annen vil komme børsfall og bobler. Men over tid vil fondsparingen betale seg. Å ta ansvar for egen økonomi er bra, både for din egen læring, men ikke minst for din egen selvtillit. Og det er overhodet ikke aldersbetinget, så kom i gang - også dere godt voksne damer!

Kvinner stiller gjerne flere spørsmål enn menn før de starter med sparingen sin. Det skal du også gjøre! Kontakt rådgiveren i banken din, så kan du  sjekke ut hvilke muligheter og forventninger du har.

Nå er tiden inne for å spare til deg selv – det vil du ikke angre på senere.

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?