Hero Amazon
Av:
Charlotte Holst, journalist | Foto: Visitor7 (via Wikimedia Commons)

Amazon flørter ved den nordiske grensen

Det forventes at Amazon en eller annen gang i løpet av dette året ruller inn i Norden med sin superutviklede kundeservice, velsmurte leveringsevne og sitt enorme tilbud. Vi har snakket med e-handelsvirksomheter som enten skjelver før gigantens ankomst, eller tar det helt med ro.

Skandinavia
USA

Amazons e-handelsvirksomhet er allerede til stede på de største markedene i Europa: Storbritannia, Tyskland, Italia, Frankrike, Holland og Spania.

Og i henhold til en rykende fersk rapport fra det internasjonale konsulentselskapet Boston Consulting Group har Amazons europeiske team nøye studert de nordiske lands befolkning, økonomi, logistikk, osv, og de kjenner trolig forbrukerne i Norden bedre enn forbrukerne selv gjør. “Når Amazon beslutter seg for å gå inn, kjører de på, og det grundig,” heter det i rapporten med den illevarslende tittelen: ’Disruption at our Doorstep’.

Ifølge Dagens Industri har Amazon kjøpt domenenavnet amazon.se av en 60-årig svenske. Det danske domenet eies allerede av Amazon Europe Holding Technologies, som har hovedkontor i Luxemburg.

Amazon gjør tilnærmelser

• Amazon flørter allerede med nordiske kunder.

• Øverst på den tyske nettsiden amazon.de tilbyr selskapet nordiske og tjekkiske kunder “fri levering” av millioner av produkter (hvis de handler for minimum EUR 39).

Kilde: Amazon.de
 

Men hvilke bransjer skal føle seg mest truet av kjempens inntog? Bøker, elektronikk og leker hører til de varegruppene som får tøffest konkurranse, ifølge flere kilder. Handelseksperten Jonas Arnberg fra svenske HUI Research har sagt følgende:

- Det er akkurat de bransjene som allerede er hardt presset av digitaliseringen. Matvarer, møbler og mote kommer sannsynligvis til å klare seg bedre, sammen med nisjeaktører. Niels Ralund, som er administrerende direktør i Foreningen av Dansk Internethandel, FDIH, er enig i analysen, men sier også:

- Slik blir det i begynnelsen. Men når Amazon lanserer Prime-medlemskapet sitt her hjemme blir alle presset. Det skaper et økosystem for konsumentene som det er veldig vanskelig å slå.
 

Amazons del av kaken: Andel av e-handelsmarkedet

• Storbritannia: 30 prosent
• Tyskland: 40 prosent
• USA: 45 prosent
 

Kilde: Boston Consulting Group

 

Frykter Amazons analyseferdigheter

Men ikke nok med at Amazon vet hvordan man gjør seg uunnværlig for kundene. Selskapet er en mester i å samle inn, analysere og bearbeide opplysninger for å kunne forstå og dermed forutse kundenes behov og skape lojaliteten som er så viktig. Dette gjøres blant annet ved å studere i detalj hva kunden hittil har kjøpt, lagt på sin “ønskeliste”, eller søkt etter. På den måten kan Amazon initiere impulskjøp og skape en kundetilfredshet som gir selskapet et stort forsprang til konkurrentene.

Som Boston Consulting Group skriver i rapporten:

“Selskapets nådeløse ambisjon om stadig å forbedre kundeopplevelsen, utvikle og effektivisere, har flyttet grensene og skapt en avstand til konkurrentene som det blir vanskelig å ta igjen.”

Det er også Amazons analyseferdigheter som en nordisk netthandel innenfor sportsartikler man løfter frem som det mest skremmende:

- Vi er ikke spesielt redde for Amazon når det gjelder pris og raske leveranser, fordi vi allerede har lave priser og levering neste dag. Det er analyseferdighetene deres om uroer meg mest.

Forspranget innen datainnsamling og analyse bruker Amazon blant annet til hele tiden å matche konkurrentenes priser. Med selskapets prisalgoritme skannes hver minste prisendring hos konkurrentene, og Amazon følger etter når en aktør senker prisen. Hensikten er nemlig ikke å maksimere fortjenesten på hver solgte vare, men å øke fortjenesten på husholdningens samlede forbruk i alle varegrupper. På den måten forsøker Amazon å få størst andel av den samlede potten. Dette kan fremfor alt legge press på rene nettbutikker innen elektronikk, babyutstyr, leker og matvarer.

“Amazon setter fart på utviklingen”

Men hvordan forholder andre store markedsplasser seg på nettet - som i likhet med Amazon tilbyr kundene et stort utvalg og enkle tjenester?

Et nordisk motstykke til Amazon er e-handelsplassen CDON.com, som kaller seg “Nordens største varehus”. De har base i Malmö og er en del av Qliro Group.

Forbrukerne handler på CDON.com for å kunne finne alle varene på samme sted, få lave priser og rask levering, ifølge adm. dir. Marcus Lindqvist.

- Det er det samme som driver onlinesalget på markedsplasser verden over, sier han.

 

 

Som Andreas Hedlund fra svenske Handelsrådet har konstatert:

- Amazon kan være en inngang til eksportverdenen for nordiske handelsbedrifter som via e-handelsplattformen kan finne nye markeder.

På FDIHs nettside diskuterer medlemmene hvordan man skal takle Amazon. Skal man samarbeide eller dra sverdet og forsvare seg?

Prime-kunden Heidi Kusch skriver:

- Jeg bor i Tyskland og er Prime-kunde hos Amazon, og akkurat deres kundeservice tror jeg det er vanskelig å slå! Selv stoler jeg 100 prosent på at jeg alltid får den beste og raskeste løsningen hos dem. Dessuten har ratingen til de andre kundene veldig stor betydning for de kjøpevalgene jeg tar. Den er vanskelig å slå. Så mitt råd er: If you can’t beat them, join them!

 

 

 


 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?