

Feltbesøk
Aktivt eierskap
Siden 2008 har Nordea jobbet med aktivt eierskap, ansvarlige investeringer og ESG. Noe av dette arbeidet har ført til reiser rundt om i verden for å møte selskaper på deres hjemmebane og se med egne øyne hvilken virkelighet de opererer i. Disse besøkene er et viktig verktøy når det gjelder å velge investeringer for våre fond med bærekraft i fokus. Enkelte ganger har vi hatt et kamera med oss, og vi har samlet de beste filmene her.
Afrika

Nordea undersøker. Tekstilindustrien i Etiopia
Stadig flere svenske selskaper etablerer seg i Etiopia, et av verdens fattigste land. For Nordea er det viktig og forstå og kjenne selskapenes aktiviteter i utsatte land, og se på måten de håndterer risiko og muligheter i forhold til miljø og samfunn.

Klimakriser påvirker investorer: Da tørken rammet Cape Town
Når naturkatastrofer inntreffer, påvirkes også økonomien. Bedrifter og investorer må bli stadig mer oppmerksomme på klimarisiko. For hvor venter neste storm, tørke eller flom? Og hva betyr det for avkastningen? I Cape Town ga den årelange tørken grunn til refleksjon, og fikk store selskaper til å samarbeide og forberede seg for fremtiden.

Da Cape Town nesten gikk tom for vann
I 2019 dro et team av våre ESG-analytikere til Sør-Afrika for å se nærmere på løsningene som ble brukt etter at byen nesten gikk tom for vann året før.
Sommeren 2018 opplevde Cape Town en alvorlig vannmangel, som risikerte å etterlate byens fire millioner innbyggere uten rent drikkevann. Gjennom en målrettet innsats klarte byen å løse problemet og unngikk dermed en katastrofe.

Gulljakt i Sør-Afrika
300 meter under jordoverflaten jobber gruvearbeidere - noen ganger under ekstreme forhold - for å grave opp et av verdens mest verdifulle mineraler - gull.
I 2013 reiste vi til Johannesburg, Sør-Afrika, for å få et førsteinntrykk av arbeidsforhold, regler og standarder i bransjen.

Oljedepoter i Afrika - risiko og utfordringer
Kenya, Uganda og Etiopia kan sammen danne rammeverket som det største oljeeventyret i nyere tid. Men ettersom flere og flere oljeselskaper dukker opp, er det flere hensyn å ta vare på, som klimaet, lokalbefolkningen og jordens ressurser. Hvordan takler oljeselskaper slike utfordringer?
I 2014 dro Nordeas ESG-analytiker til Afrika for å se nærmere på selskapet Africa Oil - og få en oversikt over de spesifikke korte- og langsiktige risikoene knyttet til oljeutvinning.

Velkommen til et av verdens største solkraftverk
Nordea reiste til det sørvestlige Marokko, nær Sahara-ørkenen, for å besøke et av verdens største solenergiprosjekter, Noor Solar Power Plant. Solkraftverket er ikke bare et stort skritt mot grønn energiforsyning til innbyggerne i Marokko. Byggingen av den har også sikret mange nye arbeidsplasser og forbedret veinettet og infrastrukturen i området.

Mineralutvinning i Kongo
Den demokratiske republikken Kongo er rik på mineraler som gull, kobber og diamanter. Spørsmålet er - hvordan bruker de disse verdifulle mineralene og metallene for å skape utvikling og vekst, ikke bare i Kongo, men i hele Afrika, på en bærekraftig måte som ikke belaster miljøet og lokalbefolkningen?
Asia

På besøk til verdens mest bærekraftige by
I april 2019 reiste et team av våre ESG-analytikere til Masdar City - en alternativ by like utenfor Abu Dhabi i De Forente Arabiske Emiraters fjellrike oljestat. Bare bærekraftig arkitektur, elbiler og fornybar strømforsyning er tillatt her.

Tekstilindustrien i Asia granskes
Da en fabrikkbygning i Bangladesh kollapset våren 2013, ble resultatet et dødstall på over tusen mennesker og en hel verden i sjokk.
Nordea har i en årrekke fokusert på forholdene i Asias klesindustri og har på flere turer forsøkt å påvirke selskaper som Hennes & Mauritz for å sikre bedre forhold for de ansatte.

Polluting to Heal: På alarmerende feltbesøk i India
Den kjemiske industrien i India er den ledende leverandøren til den vestlige farmasøytiske industrien. Men ofte viser det seg imidlertid at underleverandører ignorerer både miljø- og forretningsetiske aspekter - med dystre konsekvenser som et resultat.

Velkommen til India - landet med verdens største middelklasse
Selv om India etablerer seg som en av de største aktørene i verdensøkonomien, er landet fortsatt plaget av store sosiale problemer. I 2012 reiste en av våre ESG-analytikere til delstatene Telangana og Andhra Pradesh for å se nærmere på hvordan selskaper takler landets utfordringer.

Palmeoljens bakside: Om 60 år kan Indonesias skoger være borte
Det er palmeolje i mer enn halvparten av tingene vi kjøper og spiser. Alt fra sjampo til kaker og is. Men produksjonen av palmeolje har en høy pris når det gjelder miljø. I Indonesia blir skogområder like store som fotballbaner ryddet hvert minutt for å gi plass til palmeoljeplantasjer.

Bli med på et flytende solkraftverk
I 2018 reiste et team av våre ESG-analytikere til Anhui-provinsen i Kina for å besøke teknologigiganten Sungrows enorme solvarmesystem - som flyter rundt på en kunstig innsjø.

Stora Enso: Risiko med etablering i Asia
Vårt ESG team dro til Sør-Kina for å besøke det svensk-finske selskapet Stora Enso, som produserer løsninger i for eksempel emballasje og biomaterialer. Selskapet ser stort potensial i å utvide virksomheten i Asia, men det innebærer automatisk også mange nye risikoer.
Australia

Klimaendringer i Australia: Et kontinent på randen
Klimaendringene har tatt en tung toll på Australia, som fortsatt setter nye varmerekorder med enorme tørke, branner og omfattende skader på verdens største korallrev, "Great Barrier Reef".
I 2017 reiste et team av våre ESG-analytikere til landet "down under" for å se den nye virkeligheten med egne øyne.
Europa

Feltbesøk i Bosnia: Zenica omgitt av røyk
Den globale stålprodusenten ArcelorMittal ble beskyldt for ikke å ta miljøansvar ved fabrikken i Zenica - noe som dermed utgjør en stor risiko for folkehelsen. I 2017 besøkte ett av våre team med ESG-analytikere denne byen i Bosnia for å undersøke saken og lytte til innbyggernes bekymringer.

På selskapsbesøk hos Nestlé
I desember 2015 reiste Nordeas Dan Wejse og Frederik Weber til Sveits i to dager for å besøke en rekke selskaper innefor forbrukerindustrien. Turen gikk blant annet til den sveitsiske matgiganten Nestlé.

Klimaendringene påvirker også Sverige
Saken er klar: vi må handle nå hvis temperaturen ikke skal stige mer enn planeten vår takler. I Sverige kan vi allerede se alvorlige konsekvenser av klimaendringene. I 2018 reiste et team av våre ESG-analytikere til Sverige for å forstå hvordan klimaendringene påvirker den skandinaviske naturen - nå og i fremtiden.

En drikkeflaske kan brukes mer enn en gang
Noen av våre ESG-analytikere har besøkt entreprenørselskapet Bluewater, som jobber for å sikre tilgang til rent drikkevann for alle i verden - samtidig som de prøver å fjerne bruken av engangsflasker.

Møt selskapet som gir IT-produktene nytt liv
I 2018 besøkte et team av våre ESG-analytikere det svenske IT-selskapet Inrego. Selskapet er markedsleder innen resirkulering og videresalg av datamaskiner, mobiltelefoner og andre IT-produkter. Og de hjelper institusjoner og organisasjoner over hele Europa med å styrke deres bærekraftige innsatser.

Blåser det riktig vei i Norge?
Er den enorme vindparken Geitfjellet i Trondheim for dyr og kanskje til og med unødvendig? Et team av våre ESG-analytikere reiste til Norge for å se nærmere på saken og snakke med ulike interessenter.

Klimaendringer i Italia: den tapte innhøstingen
Noen av våre ESG-analytikere dro til Fiorenzuola d'Arda i Nord-Italia for å se nærmere på hvordan den ekstreme tørken i 2018 ødela store deler av innhøstingen det året - og dermed også de lokale bøndenes inntektskilde.

Det er ikke så kaldt på toppen lenger
Klimaet i de europeiske alpene gjennomgår drastiske endringer. I denne mini-dokumentaren kan du se hvordan de stigende temperaturene ødelegger den unike naturen.

Mont Blanc: På toppen av Europa
Følg Nordeas Peter Sandahl og Danny Uhlmann opp på toppen av Mont Blanc - 5000 meter over havet.

Når klimaendringene ødelegger
I august 2017 fikk landsbyen Bondo i de sveitsiske alpene føle de virkelige virkningene av klimaendringene. Vi besøkte byen for å se nærmere på de enorme ødeleggelsene.

Møt solenergiselskapet, som er med på å gjøre en forskjell
Temperaturene i de sveitsiske alpene stiger dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet. Dette betyr blant annet at isbreer som kan være minst 1000 år gamle smelter med alarmerende hastighet.
I 2017 besøkte noen av ESG-teamet vårt det sveitsiske selskapet Meyer Burger, som spesialiserer seg på tekniske løsninger for solenergi, og som har som mål å være en del av løsningen for en bærekraftig fremtid.