top-billede

Palmeoljens skyggeside: Om 60 år kan Indonesias skoger være borte

Det er palmeojie i nesten halvparten av tingene vi kjøper og forbruker. I alt fra shampoo til småkaker og is. Men produksjonen av palmeolje er dyrbar for  miljøet. I Indonesia ryddes skogsområder på størrelse med fodballbaner hvert minutt for å gi plass til palmeoljeplantasjer.

Ansvarlige investeringer
Asia
Klima og Miljø


 

Palmeoljeindustrien er kompleks. På den positive siden skaper den stor økonomisk vekst i mange lokale områder. Men den massive trefellingen er kostbart for miljøet og for lokalbefolkningen.

I dag er der 48 millioner hektar regnskog i Indonesia. Den kan forsvinne på bare 60 år, hvis ikke utviklingen snur. Men det har vist seg vanskelig å finne balansen mellom å bevare skogene og samtidig utvikle lokalsamfunnene.

Felix Nilsson, ESG-rådgiver i Nordeas team for ansvarlige investeringer, har vært i Indonesia for å møte både lokale organisasjoner og leverandører som distribuerer palmeolje til flere av verdens største matvareprodusenter.

- Det er en stor risiko for oss som investorer, hvis de selskapene som vi investerer i, ikke opererer på en ansvarlig måte. Mange av selsapene vi investerer i produserer matvarer, og disse selskapene skal oppføre seg ansvarlig gjennom hele produksjonsleddet, sier Felix Nilsson.

Se mini-dokumentaren fra vårt besøk i Indonesia øverst i artikkelen.

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?