spareavtale
Av:
Stein Korterud

Nå har ”alle” en spareavtale i fond?

Det ble i Norge opprettet over 34.000 nye spareavtaler i fond i fjor. Det månedlige sparebeløpet er i snitt 914 kroner, og aksjesparekonto ordningen bidro til økt salg.

Vis mer om:
Norge
Petter
Petter Hermansen
Daglig Leder, Nordea Funds

Det er 141.000 flere spareavtaler enn for tre år siden, viser tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF).
-Å spare et fast beløp hver måned i fond er den spareformen vi anbefaler. Det er enkelt å komme i gang med fast sparing, og de aller fleste av oss har råd til å sette av noen hundrelapper i måneden, Det er gledelig at stadig flere får opp øynene for denne måten å spare på, sier Petter Hermansen, som er daglig leder i Nordea Funds, Norge.

Dobling i sparing
Fra 2006 til 2017 har det samlede årlige sparebeløpet i aksje- og kombinasjonsfond gjennom faste avtaler mer enn doblet seg fra 4,4 til 9,4 milliarder kroner, viser tallene fra VFF. I tillegg kommer alle spareavtaler som er omfattet av Unit Link produkter, slik som Fondskonto.
-Det er flere årsaker til at sparing i fond øker. Innføringen av aksjesparekonto er en faktor. Den viktigste årsaken er allikevel det lave rentenivået som tvinger nordmenn til å se på andre sparealternativer enn innskuddskonto. Vi tror også at flere tar innover seg ansvaret for sparing til egen pensjon. Usikkerheten i forhold til fremtidige pensjonsytelser gjør at mange ønsker å sikre seg økonomisk når pensjonstiden nærmer seg, sier Hermansen.

Hva da hvis aksjemarkedet faller?                                                                                                                                                                   Mange er bekymret for at aksjemarkedet skal falle når man starter fast månedlig sparing i fond. Sannheten er at det kan være en fordel hvis aksjekursene faller i en periode først, før kursene igjen begynner å stige.

I ett fallende aksjemarked får man flere andeler for samme investerte beløp fordi du kjøper til lavere kurser. Det er disse andelene som blir gull verdt når markedet igjen stiger, avslutter Petter Hermansen.

Hvorfor bør du ha månedlig spareavtale i aksje- eller kombinasjonsfond?

Fast spareavtale setter sparingen din i system og går helt automatisk.

Vi anbefaler deg fast sparing i ett eller flere fond dersom du ønsker muligheten for høyere avkastning enn på bankkonto. Historisk har aksjemarkedet vist seg å gi markant bedre avkastning enn renteplasseringer.

Månedlig sparing jevner ut risikoen. Du kjøper fondsandeler både når markedene faller og stiger - du blir mindre sårbar enn om du investerer på alt på samme tidspunkt.

Du kan spare til deg selv, eller til barn og barnebarn.

Det er ingen bindingstid på sparingen, men med langsiktig sparing øker sjansen for god avkastning.

Les mer her