Kvindelige investorer går forrest på den grønne sti
Av:
Charlotte Holst

Kvinner foretrekker grønne fond

Mange kvinner er generelt opptatt av klimaendringer og ønsker å gjøre noe aktivt for å passe på vår sårbare klode. Gjennom investeringer i fondsbransjen har kvinner muligheten for å være med å påvirke store globale selskaper til å produsere varer og tjenester i en mer bærekraftig retning.

Fakta om ansvarlige investeringer og kjønn

1) Kvinner er mindre opptatt av avkastning enn menn

2) Kvinner er generelt mer bekymret for miljø og klimaforandringer enn menn

3) Kvinner har generelt en mer miljøvennlig adferd enn menn

4) Kvinner føler en større trang til å ta aktivt ansvar for at unngå eller begrense klimaforandringer, og er også mer klare for å endre adferd enn menn

Kilde: ”Nordic Study 2016 on Responsibility & Responsible Investments” af Insight Group for Nordea.

Kvinner kan påvirke

Danske Helle Christiansen står bak bloggen kvindeinvest.com, og holder foredrag og arbeider for å gjøre kvinner mer interessert i sparing. Hun opplever at kvinner kan tolere noe lavere avkastning, for til gjengjeld å «kunne sove godt om natten».

- Når kvinner agerer som forbrukere kjøper de også i høyere grad kvalitet i stedet for bare det billigste produktet. Oversiktlige spareprodukter med langsiktig bærekraftighet i fokus, appellerer helt klart til kvinner, sier hun.

Hun påpeker også at investeringsbransjen historisk sett har været gjennomsyret av maskulinitet og fokus på ren avkastning, men at dette har endret seg.

- Hvor det tidligere var kun et rent økonomisk tankesett og fokuset var på kortsiktig avkastning, er vi i dag mye mer fremtidsrettet, og vi tenker mer langsiktig og ansvarlig.  Og kvinner kan så absolutt være med på å trekke investeringene ennå mer i en ansvarlig retning, sier Christiansen.

For å få kvinners oppmerksomhet må de største utbyderne av spareprodukter i like så stor grad tenke på ansvarlighet som på nøkkeltall og god avkastning, sier hun.

- Man skal tilby spareprodukter hvor forvalterne har gjort et stort proaktivt arbeide for å velge fremtidens ansvarlige vinnere innenfor ansvarlighet og økonomisk vekst. Det skal samtidig være enkelt og tydelig forklart, for eksempel med utgangspunkt i FN’s mål for bærekraftig utvikling, avslutter Christiansen.

I Nordea har vi flere fond med spesielt fokus på ansvarlige investeringer. Aksjefondet Nordea Klima & Miljø er et slikt fond og du kan lese mer om dette fondet i artikkelen her: http://nordeafondsmagasinet.no/innhold/okende-ettersporsel-etter-klimafond