Klimaendringer
Av:
Hanna Nygren

Klimaendringene skjer utenfor vår egen stuedør

Vi er tilbake på jobb etter en sommer med unormalt varmt vær, noe som har blitt godt mottatt av mange skandinaver. Men varmen har alvorlige konsekvenser. I Nordea har vi både et stort ansvar og en stor mulighet til å bekjempe klimaendringene.  

Ansvarlige investeringer
Sasja Beslik
Leder av Sustainable Finance i Nordea

Vi er tilbake på jobb etter en sommer med unormalt varmt vær, som har blitt godt mottatt av mange skandinaver. Men heten har alvorlige konsekvenser. I Nordea har vi både et stort ansvar og en stor mulighet til å bekjempe klimaendringene.

Den ekstreme varmen og skogbrannene har satt folks levebrød under press, i likhet med den økonomiske utviklingen i regionen. Bøndene sliter med ødelagte avlinger og mangler vinterfor til dyra sine, og verdifulle tømmerressurser har gått tapt på grunn av skogbrannene, for å nevne noen av konsekvensene.

Det er en vanlig misoppfatning at klimaendringene er noe som skjer langt fra oss, eller noe som hører fremtiden til. Men klimaendringene skjer her og nå, også i Skandinavia.

Finansnæringen har et stort ansvar og en stor mulighet til å påvirke selskaper og sektorer til å opptre på en mer bærekraftig måte, både i måten vi investerer, finansierer og gir råd på. - For meg har været i Skandinavia i sommer vært skremmende, og jeg håper det har vært en vekker for folk - klimaendringene skjer her og nå, og vi må handle, sier Sasja Beslik, leder av Sustainable Finance.

Som den største banken i Norden kan vi gjøre en forskjell. Vi kan legge til rette for kapitalallokering som kan hjelpe overgangen til en lavkarbon-økonomi. For å formalisere vårt syn på klimaendringene og hva vi gjør, publiserte vi i fjor en posisjonserklæring om klimaendringer.

 

Ylva Hannestad
Group Sustainable Finance

Ylva Hannestad, nestleder i Group Sustainable Finance, som har drevet dette initiativet, forklarer hvorfor det er behov for en posisjonserklæring.

Hvorfor trenger vi en posisjonserklæring om klimaendringer og hvordan berører det organisasjonen vår?

- Klimaendringene innebærer både risiko og muligheter for virksomheten vår. Hensikten med posisjonserklæringen er å formalisere hvordan vi skal håndtere dette i et risikostyringsperspektiv. I fondstilbudet vårt, for eksempel, har vi besluttet at vi ikke skal investere i selskaper med stor og vedvarende eksponering for utvinning av termisk kull. Posisjonserklæringen veileder oss også i hvordan vi kan utvikle nye finansielle produkter, som grønne obligasjoner eller grønne lån, produkter som kan hjelpe kundene våre med å gå over til en lavkarbon-økonomi, sier Ylva.

Hva innebærer dette for Nordea?

- Dette er Nordeas første posisjonserklæring om klimaendringene. Vi har akkurat startet på en reise med bærekraft og bærekraftig finans og fikk tidlig i år en ny modell for hvordan vi skal håndtere bærekraftsaspekter i virksomheten vår. Vi skal jobbe med bærekraftig finans på en ny måte som både innebærer proaktivitet og samarbeid, legger hun til.

Sammen med kunder og samarbeidspartnere muliggjør Nordea overgangen til en bærekraftig fremtid. Les hele posisjonserklæringen om klimaendringer

Nordea på Arendalsuka

Sasja Beslik deltok på Arendasluka, møteplassen for næringslivet, politikk og samfunnet generelt.

Han snakket om betydningen av Paris-avtalen og av å jobbe sammen om å få til en endring og begrense den globale oppvarmingen til to grader over nivået som var før industrialiseringen.

- For å kunne oppfylle Paris-avtalen må vi alle gjøre endringer. Mange mennesker forsøker å spise mindre kjøtt, reise mindre med bil og fly og dusje mindre for å redusere klimaavtrykket sitt, men faktisk kan det være mest effektiv å flytte pensjonssparingen til bærekraftige fond. Vi som jobber i finansnæringen, har et stort ansvar og store muligheter for å sikre at pengene blir brukt på bærekraftig utvikling, sa Sasja i innlegget sitt.

Les om Nordeas fond med ekstra fokus på bærekraft

 

 

 

 

 

 

 

 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?