iphone
Av:
Charlotte Holst

iPhone - fra utskjelt til uunnværlig

De etablerte mobilselskapene hånlo da Steve Jobs for ti år siden presenterte Apples nye smarttelefon. Det ble fort slutt på hånlatteren, men hvor lenge kan  iPhone-eventyret vare?

Vis mer om:
USA

“En skikkelig møkkatelefon”

Det var dommen Ericssons ingeniører ga iPhone da den ble introdusert for verden i 2007.  Det forteller daværende pressesjef Åse Lindskog om i boken Ericssons kris och vägen tillbaka. Ingen lot seg skremme av konkurranse fra en datamaskinprodusent – de syntes tvert imot at det var morsomt. Og ingen i den etablerte bransjen, der Nokia, Samsung og Ericsson dominerte, trodde et øyeblikk at Apple kunne stjele markedsandeler med sin iPhone.

- De var helt skråsikre på at de satt på oppskriften til hvordan en smarttelefon skulle se ut, og de var rett og slett spydige mot Apple: ”Hva vet vel en dataprodusent om telefoner?”

John G. Pedersen, ekspert på mobil- og IT-utvikling, tenker tilbake til tiden før iPhone. Blant Apple-fantastene og IT-journalistene var stemningen betydelig mer opphetet.
 
- Det ble smått hysterisk. Jeg husker at jeg selv gikk ut og sa noe sånn som at “slapp av, ta det litt med ro, det er bare en telefon. Visst er den fantastisk, men ingen trær vokser inn i himmelen.”

Men kanskje var det ikke bare en telefon, men tvert imot en revolusjonerende tingest. Det mener i alle fall Apples administrerende direktør Tim Cook, som i forbindelse med lanseringen av iPhone 7 i høst, sa:

Lars Hemmingsen
forvalter Nordea North America Fund

Dette sier Nordeas forvalter om Apple

Apple er et av verdens høyest verdsatte selskaper, og salget av iPhone står for en stor del av omsetningen. Da iPhone 6 ble lansert i 2014, slo den alle rekorder, og i juli 2016 meldte selskapet at de hadde solgt telefon nummer 1 milliard. I fjor opplevde imidlertid Apple en nedgang i iPhone-salget for første gang.

Apple er den største beholdningen i Nordea North America og andelen er betydelig større sammenlignet med fondets referanseindeks.

- Vi mener at selskapet er attraktivt verdsatt, de er dyktige til å generere kontantstrøm og har et stabilt balanseregnskap, sier Lars Hemmingsen, som forvalter fondet.

Men det finnes også risikoer, og et redusert salg av iPhone er selvsagt noe vi må følge nøye med på.
 
- Apple er svært avhengige av salget av iPhone. Mer enn 60 % av selskapets overskudd stammer fra iPhone-salg. Nå må fokuset på salg av servicetjenester økes, og det kan selvfølgelig presse marginene på iPhone fremover.

Men Lars mener likevel at Apple har gode forutsetninger i tiden som kommer.

- Lojaliteten blant iPhone-brukerne er høy, og salget er fortsatt høyt selv om det synker i Kina. I løpet av året kommer Apple til å lansere flere nye produkter, og det pleier å etterfølges av gode resultater.