Jakobshavn Isbræ
Av:
Sustainable Finance

Grønlandsisen smelter i rekordfart

Ved Jakobshavn Isbre på vestsiden av Grønland smelter ismassene i et alarmerende tempo. Nordeas Sasja Beslik har tatt med seg en ekspert til verdens største øy for å oppleve issmeltingen med egne øyne.

Vis mer om:
Innsikt
Klima og Miljø
Shfaqat Abbas Khan
Shfaqat Abbas Khan
lektor ved Institut for Romforskning på DTU

I over 15 år har Shfaqat Abbas Khan, lektor ved Institut for Romforskning på DTU, og hans team studert issmeltingen av Grønlandsisen. De bruker satellitdata fra NASA, målinger fra fly og over 60 jordstasjoner for å forstå hvorfor isen smelter.

I 2016 publiserte Shfaqat Abbas Khan og hans team disse alarmerende funnene: Den berømte Jakobshavn Isbre trekker seg raskt tilbake og vil kollapse i nærmeste fremtid.

- Breen beveger seg raskere, og i de siste 100 årene har breen trukket seg omkring 35-40 km tilbake, sier Abbas Khan.

Denne utviklingen betyr at smeltet is fra Grønland vil få havet til å stige med opp til 7,2 meter de neste 1000 årene. Det er en utvikling som Nordea er nødt til at forstå, fastslår Sasja Beslik, som er sjef for Sustainable Finance i Nordea.

- Som den største nordiske banken, og som en stor kapitalforvalter, er vi nødt til å innse hvordan isbreene og klimaendringerne vil påvirke vår mulighet for å  investere i selskaper som er en del av løsningen, sier han.

Grønland

Nordea er en av de ledende bankene i Europa når det gjelder å utvikle konseptet Ansvarlige Investeringer (Responsible Investments).

Vi har utviklet egne retningslinjer, prosedyrer og fondsprodukter for å sikre at de selskaper vi investerer i forholder seg til ulike kriterier når det gjelder miljømessige- sosiale, og forretningsetiske forhold.

Du kan lese mer om Nordeas arbeid med ansvarlige investeringer på: nordea.no/ansvar og http://www.nordea.com/no/samfunnsansvar/sustainable-finance/ansvarlige-investeringer/