drone
Av:
Thomas Jensen

Drone-innovasjonen tar fart: Nordmenn er med i kappløpet

Pizzaen din leveres flyvende, taket ditt renses automatisk, og om ikke lenge tar du kanskje dronen på jobb. Vi ser en rivende utvikling i droneteknologien - og vi nordmenn har meldt oss på. 

Dronemarkedet til kommersielt bruk vokser massivt, og det er ikke grenser for hva man kan bruke motorer, noen propeller, en fjernstyringskontroll og et stort batteri til.

- Hvis du ser på dronemarkedet i 2016, er det på 3,4 milliarder dollar. Og ifølge CNN Money vokser det til 77,1 milliarder dollar innen fem år. Så det er et marked i veldig stor vekst, siger Ole Jørgen Seeland, direktør og medeier i det norske selskapet Staaker, som har oppfunnet en ny intelligent droneteknologi.

Flyvende Domino-pizzaer

Nå begynner Dominos å levere pizza med droner. Det er en av kjedens restauranter i Auckland på New Zealand som tilbyr flyvende pizza. Det foregår ved at kunden mottar en melding på telefonen når dronen nærmer seg. Den sultne kunden skal deretter gå ut og trykke på en knapp, hvorpå dronen senker ned en kasse med pizza. Når pizzaen er tatt ut av kassen, trekker dronen kassen opp og flyr den tilbake til butikken.
 

drone

Ta dronen på jobb

Snart er det mulig å bytte ut bilen med en passasjerdrone for å komme seg på jobb. I april gjennomførte tyske Volocopter sin første bemannede testflyvning med VC200, en passasjerdrone med plass til to personer. Den kan fly opptil 100 km/t og holde seg i luften i en time før den må lades. Volocopter antar at et droneførerkort til Volocopter vil koste det samme som førerkort til bil, siden det er mye automatikk. Den kinesiske droneprodusenten EHAng er også i gang med å utvikle en passasjerdrone. De har fått tillatelse til å gå i gang med testflyvninger i Nevada. Den kinesiske passasjerdronen skal være helautomatisk, og passasjeren kan sette seg inn og angi adressen på den innebygde iPad-en. Det har ikke kommet priser eller forventet leveringsdato fra produsentene, men det sies at en passasjerdrone kommer til å koste rundt halvannen til to millioner kroner.

Se videoen fra Volocopters testflyvning

Høyblokker av betong ser ikke så bra ut etter hvert som årene går, og i dag er vask av fasader en omfattende prosess. Det skal settes opp stillas, arbeidsfolk må gå forsiktig rundt med børste og vannslange, og til slutt må stillaset demonteres. Men nå er KTV Group fra Norge i gang med å produsere en 1,5–2 meter stor drone som kan klare jobben på kort tid. Dronen får tilført vann, såpe og strøm gjennom en slange fra bakken og kan jobbe i timevis uten å måtte lande for å tanke opp. Selskapet som står bak dronen, mener at den – sammen med én person – kan utføre jobben på sju timer. I dag tar jobben 35 timer. På sikt vil dronen også kunne utføre vedlikehold og rengjøring på oljeplattformer, hevder selskapet. Første flyvning: i løpet av høsten 2016.

 

Bro bygget av droner

Sveitsiske forskere har bevist at droner kan brukes til å bygge konstruksjoner som i dag krever kraner og stillaser. Det er enkelt for dronene å jobbe i høyden, for eksempel i situasjoner der det kan være komplisert å koble sammen to punkter med en kabel eller ledning. I dette fascinerende videoklippet kan du se hvordan dronene, som små arbeidsomme bier, bygger en bro som kan bære vekten av et menneske

Se videoen her

Ha deg bort, drone!

Som en siste kuriositet kan vi fortelle at det er i ferd med å bli utviklet systemer som kan holde droner borte. Det er teknologivirksomheten Apolloshield som har utviklet et system som kan registrere og deretter sende bort droner. Det fungerer ved hjelp av et sensorsystem som installeres flere steder i det området der bruk av droner er uønsket. Hvis en drone kommer inn i området, kan systemet gå inn og ta over kontrollen og sende den tilbake til stedet den kom fra.