Chipgigant gør klar til generationsskifte
Av:
Lasse Karner

Chipgigant forbereder generasjonsskifte

86-årige Morris Chang har blitt synonymt med TSMC – verdens største produsent av halvledere. Nå overlater lederen og grunnleggeren Taiwan-selskapet til en ny ledelse. Økonomien er god, men konkurransen fra Kina øker konstant.

Asia
IT

Det er ikke første gang Morris Chang prøver å gå av med pensjon. Forrige gang var for over ti år siden – den gang i den pensjonsmodne alder av 74 år. At han fire år senere gjorde et høyst overraskende comeback gir en forståelse av dedikasjonen en av Asias mest visjonære og suksessrike forretningsmenn er kjent for. Morris Chang har i tre tiår vært synonymt med selskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, som til daglig kalles TSMC. En semiconductor – på norsk kalt en halvleder – er chipen som populært sagt er hjernen i elektronikk som smarttelefoner og datamaskiner. Den tar ikke stor plass, men den er teknologisk krevende å produsere og er ofte den dyreste komponenten i sluttproduktet. Da Morris Chang etablerte virksomheten i 1987, traff han en gullåre.

Timingen var helt riktig, og den gang hadde ingen andre tenkt på å spesialisere seg utelukkende på halvledere. TSMC er i dag verdens ledende produsent på området med navn som Apple og Qualcomm i kundebasen og en markedsandel på over 50 prosent. Fjorårets omsetning var på hele 30 milliarder dollar. Og da de gode taktene fortsatte inn i 2017, steg TSMC-aksjen til et nivå som tok selskapet forbi markedsverdien til den amerikanske konkurrenten Intel.

 

 

Burn J. Lin
Burn J. Lin
Professor ved National Tsing Hua University i Taiwan og tidligere vicepræsident i TSMC

Ny leder er på plass

Så Morris Chang går av på topp. I oktober annonserte grunnleggeren og lederen at han akter å forlate sjefstolen innen 1. juni 2018. Og denne gangen vil han nok ikke angre. Overdragelsen er ventet, og den nye lederen er allerede hentet internt fra selskapets toppledelse. Men det blir vanskelig å erstatte ham. Hans kunnskap om virksomheten og bransjen er unik, og for TSMC er statusen og troverdigheten som Morris Chang har bygget i løpet av årene, en viktig del av selskapets image. Han er blant annet å finne på Forbes liste over de 100 mest innflytelsesrike, nålevende forretningspersoner.

- Morris har hatt en enorm betydning for selskapet, så det betyr noe. Han er også veldig visjonær og har uten tvil brukt lang tid på å analysere risikoene knyttet til et generasjonsskifte. Og vi ser ut fra reaksjonen i aksjemarkedet at beslutningen hans blir tatt godt i mot, sier Burn J. Lin, professor ved National Tsing Hua University i Taiwan og tidligere visekonsernsjef i TSMC med ansvar for forskning og utvikling.

Burn J. Lin beskriver hvordan TSMC til tross for sin sterke posisjon i markedet er under økt press fra både lokale konkurrenter i Taiwan og store multinasjonale aktører. Intel er både konkurrent og kunde, mens sørkoreanske Samsung har planer om å tredoble halvledervirksomheten sin i løpet av de neste fem årene. Og så er det Kina.

 

“Et vell av talentfulle unge mennesker”

Det er ikke mange år siden Kinas elektronikkprodusenter stort sett kjøpte utenlandske halvledere. Teknologien hadde ganske enkelt ikke kommet til landet. Toppene i kommunistpartiet så på mangelen på halvledere made in China som en trussel for landets informasjonssikkerhet og dermed et alvorlig problem. Derfor ble det et nasjonalt anliggende å bygge ut innenlandsproduksjonen. I 2014 etablerte den kinesiske regjeringen et statseid fond som fikk i oppgave å investere i sektoren. Siden den gang har det vært en positiv utvikling. I fjor produserte kinesiske virksomheter halvledere til en verdi av 65 milliarder dollar, som tilsvarte en økning på 20 prosent sammenlignet med 2015, viser tall fra den kinesiske bransjeforeningen. Til sammenligning var den globale veksten i bransjen beskjedne 1,1 prosent.

- Utviklingen i Kina gjør konkurransen mye tøffere. Den kinesiske fordelen er at de har et stort hjemmemarked, og de er gode til å vinne markedsandeler når øverste ledelse bestemmer seg for det. Dessuten har de mange talenter. De kinesiske universitetene utdanner hvert år et vell av talentfulle unge mennesker, og i en dynamisk sektor som denne trengs det nye hoder hvert år, så der har de også en fordel, sier Burn J. Lin fra National Tsing Hua University.

Samtidig har kinesiske virksomheter de siste årene lykkes i å tiltrekke seg noen av bransjens mest kompetente og erfarne eksperter og ledere. De tar med seg viktig kunnskap til Kina og kommer typisk fra Taiwan, som deler kultur og språk med Kina. For eksempel valgte TSMCs tidligere driftssjef i fjor å gå til ledelsen hos Taiwan-selskapets største kinesiske konkurrent. Den typen talentflukt vil sannsynligvis fortsette, mener Burn J. Lin. 

Det vil bidra til å tette det teknologiske forspranget bransjens ledende selskaper har opparbeidet seg. Men de neste par årene er ikke det den største trusselen. Flere nye produksjonsanlegg er i ferd med å bli bygget i Kina. Det finnes derfor en risiko for at markedet om kort tid vil oversvømmes av kinesiske produkter som ikke nødvendigvis er av høyeste kvalitet, men som til gjengjeld er konkurransedyktige på pris. Det kan potensielt føre til en situasjon tilsvarende den som solcellebransjen har vært i, der kinesiske selskaper med statlige midler i ryggen har fått de globale prisene til å stupe ved å produsere langt flere enheter enn markedet kunne ta unna.

 

 

Fakta: TSMC

• Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) er verdens største produsent av halvledere til bruk i for eksempel smarttelefoner og datamaskiner og mange andre typer forbrukerelektronikk. Selskapet ble grunnlagt i 1987 av Morris Chang. Den gang var TSMC den første virksomheten som spesialiserte seg på å levere halvledere til elektronikkmerker, og det er fortsatt selskapets forretningskonsept.

• Over 400 virksomheter er kunde hos TSMC. Apple er den største. Selv konkurrenter som Intel får deler produsert i TSMCs produksjonsanlegg. Hovedkontoret og det meste av produksjonen ligger i Taiwan, men selskapet har også fabrikker i Kina og USA.

• Til sammen har TSMC over 9000 forskjellige produkter på hyllene. I fjor satte de salgsrekord og tjente 29,43 milliarder amerikanske dollar. Selskapet er børsnotert i Taiwan og New York, og det forventes at omsetningen i år øker med 10 prosent.

 

En ny fabrikk

I et intervju med Bloomberg forrige måned advarte Morris Chang mot faren for overkapasitet. Det ville ramme hele industrien og ikke være løsningen for den kinesiske regjeringen, sa han.

- Pengene kan bidra til å bygge opp mye kapital, og det innebærer selvfølgelig en trussel for bransjen. Men teknologi kan ikke bare kjøpes med penger. Den kinesiske strategien om å utvide halvledersektoren tror jeg vil bli delvis vellykket, men den vil ikke bli den typen suksess som regjeringen håper på. Det vil ta lenger tid enn de tror, uttalte han.

Det er imidlertid ikke bare kinesiske produsenter som investerer store summer i nye anlegg. TSMC har planer om å gjennomføre den største investeringen i selskapets historie. Det dreier seg om byggingen av en ny fabrikk sør i Taiwan til produksjon av markedets mest høyteknologiske chip. Prisen forventes å ligge på rundt 20 milliarder dollar. Samtidig vil TSMC satse enda mer på utvikling og forskning med et årlig budsjett på 11 milliarder dollar.

Før Morris Chang startet opp TSMC for 30 år siden, jobbet han mange år i samme sektor i USA. Når han om et halvt års tid går av med pensjon, planlegger han å bruke tiden sin sammen med familien og til å spille bridge.

- De siste 30 årene har jeg grunnlagt og viet livet mitt til TSMC, og det har vært en ekstraordinært spennende og lykkelig tid. Nå vil jeg bruke årene jeg har igjen, på meg selv og familien min, sa den avtroppenede topplederen i en uttalelse i forbindelse med nyheten om hans pensjonsplaner. Skulle han bli fristet av dyrere fritidsaktiviteter enn kortspill, er ikke økonomien noen hindring. Morris Chang er ifølge Forbes god for omkring en milliard dollar.

 

 

 

 

Fondsmagasinet har fått sin egen app - hent den her!

MyInvest er en app fylt med artikler om investeringer, fond, markeder og bærekraftig sparing.

Er du klar for å dykke ned i investeringenes verden?