børs

Børsuro, dette bør du vite

Turbulente markeder kan få enhver til å miste nattesøvnen. Vår investeringsdirektør Robert Næss gir sine beste råd.

Vis mer om:
Sparing
ROBERT
Robært Næss
Investeringsdirektør

Investeringsdirektør Robert Næss forvalter flere av Nordeas mest profilerte aksjefond og er spesielt kjent for sin suksess med å investere i selskaper som har stabil inntjeningsvekst over tid. Vi har spurt Robert hva som skjer når det er store verdisvingninger på verdens børser og hva vi bør være klar over.

1. Markedsuro er bra

Tenk deg et aksjemarked som aldri svinger. Da ville «alle» flytte pengene til aksjemarkedet og det vil medfører at det ikke blir noe særlig avkastning å hente i aksjemarkedet. Det at aksjekursene svinger og gir dårlig avkastning i en kortere eller lengre periode er grunnen til at du over tid får bedre avkastning ved å være i aksjer.

2. Du skal forberede deg på markedsuro

Se for deg at du skal gå en lang skitur på høyfjellet. Med litt medvind og sol i ansiktet kan det bli en fantastisk skitur og du trenger ikke å drasse på  mye klær eller hansker og lue. Men, hva gjør du hvis det blåser opp til storm? Da er det for sent å gjøre grep. Sånn er det også i aksjemarkedene. Når du investerer i fond bør du tenke på hvilken risiko du er komfortabel med, og at fondssparing er langsiktig.

3. Salg er salg

De fleste liker å kjøpe ting som er satt ned i pris. Sånn er det også ofte med markedsuro. Hvis aksjekursene stuper så betyr det at prisen er lavere enn det den var før. Folk flest selger på bunn, ekspertene kjøper heller ved børsfall.

4. Mangel på markedsuro kan være et faretegn

I de siste fem månedene før den siste markedsuroen var markedene så rolige som de aldri har vært før. Det er ofte et faretegn, Hvis aksjekursene stiger og stiger og det ikke kommer en nedtur, kan en risikere at de blir for dyre.

5. Markedsuroen kan vare

Det er en klar tendens til at hvis det først oppstår markedsuro, så varer den en stund. Men, den går begge veier. Noen dager stiger markedet mye og andre dager faller det. Analyser over utviklingen på lang sikt viser faktisk at avkastningen i året etter markedsuro ofte er høyere enn når markedet er rolig.